Agris.cz - agrární portál

Stát pokročil v přípravě výstavby závlah na Břeclavsku a jižním Brněnsku

13. 1. 2023 | ČTK

Státní pozemkový úřad nechává posuzovat, jaký vliv na životní prostředí by měla stavba závlahových zařízení, jejíž osou by byl přivaděč mezi Novomlýnskou nádrží (dolní ze tří nádrží) a vodní nádrží Těšany. Proces EIA je dalším krokem k vybudování soustavy, která má výrazně pomoct zemědělcům v části Břeclavska a na jižním Brněnsku. Oblasti patří k nejsušším v Česku a dopady klimatické změny ji činí ještě sušší, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Zemědělci se chopili iniciativy intenzivně po roce 2015, kdy Česko a jižní Moravu obzvlášť začalo sužovat několik extrémně suchých let. Státní pozemkový úřad v roce 2020 dokončil studii proveditelnosti a nyní v projektu pokračuje. Zatím není možné určit další přesnější termíny, ale předpokládá se, že se stavbou by se mohlo začít nejdříve v roce 2026 a kolem roku 2030 by mohlo být hotovo. Díky závlahám bude možné dále zemědělsky využívat velkou část pozemků. Velká část z nich jsou dnes pole, která by se měla ideálně přeměnit na vinice a také na sady, které lépe zadržují vodu a čelí lépe erozi. Zemědělské plochy, které má závlahový systém obsluhovat, mají rozlohu téměř 9500 hektarů. Jde o pozemky zhruba okolo dálnice D2 na severu ohraničené Židlochovicemi, Těšany a Velkými Hostěrádky, na východě Brumovicemi a Bořeticemi, jižní okraj tvoří Rakvice a Bulhary, západní Strachotín, Pouzdřany a Žabčice.

Hlavním zdrojem bude voda z Novomlýnské nádrže, která je v soustavě nádrží nejníže a je největší. Odtud má vést čtyřicetikilometrový přivaděč do vodní nádrže Těšany. Mezi koncovými body budou čerpací stanice a odběrné objekty a také nová nádrž Horní Bojanovice, která bude sloužit jako zásobovací a vyrovnávací. Maximální odběr z Novomlýnské nádrže má být 1200 litrů za vteřinu, přičemž maximální odběr pro závlahy má být 2215 litrů za vteřinu. Nádrž je projektovaná v údolí potoka Pradlenka pod Horními Bojanovicemi v místech, kterým se říká Horní a Dolní rybník. Kvůli nádrži bude také nutné přeložit část silnice z Horních Bojanovic do Hustopečí.

Pro mnoho zemědělců by byly závlahy v této oblasti velmi přínosné a umožňovaly by pěstovat i plodiny, kterých už se museli vzdát, nebo jsou jejich výnosy velmi slabé. V minulosti zde přitom různé závlahové systémy fungovaly, avšak v současnosti už je funkční jen velmi malá část z nich.

mei hj


Zdroj: ČTK, 13. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 12:12