Agris.cz - agrární portál

Hladina podzemní vody ve Francii je znepokojivě nízká, varují odborníci

17. 1. 2023 | ČTK

Hladina podzemních vod ve velké části Francie je znepokojivě nízká, varuje ve své zprávě francouzský geologický a báňský výzkumný úřad (BRGM). Loňský rok byl podle odborníků nebývale suchý a letos se podle nich situace nejspíš nijak výrazně nezlepší, uvedla agentura AFP. Z podzemních zdrojů přitom ve Francii pocházejí dvě třetiny pitné vody a třetina vody používané k zemědělskému zavlažování.

V zimě na přelomu let 2021 a 2022 byla ještě hladina podzemních vod ve Francii "relativně přijatelná", píší vědci. Jedno z historicky nejteplejších let a podzimní deště, které zůstaly jen na povrchu, vedly k velmi znepokojivé situaci v závěru roku.

Na konci loňského léta platila ve většině Francie omezení, která měla zamezit plýtvání vodou. Opatření dosud platí ve 12 ze zhruba stovky departementů pevninské Francie.

Deště v zimním období jsou pro obnovu hladiny podzemních vod nejvýznamnější, protože rostliny jsou v klidové fázi a nečerpají takové množství životadárné tekutiny, která tak má čas proniknout do větší hloubky, vysvětluje hydrogeoložka Violaine Baultová z BRGM. "Na jaře v podstatě všechen déšť pohltí vegetace," dodává. Se změnami klimatu "budou období sucha zcela jistě delší a intenzivnější, jara budou mírnější a vegetace začne růst dříve," uvádí Baultová.


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:33