Agris.cz - agrární portál

Slovensko zjistilo výskyt ptačí chřipky v malochovu na východě země

19. 1. 2023 | ČTK

Slovensko zjistilo výskyt ptačí chřipky v malochovu na východě země. Veterináři oznámili, že v zasažené oblasti nařídili opatření proti šíření nákazy. V České republice už ptačí chřipka zasáhla i velkochovy.

Ptačí chřipku H5N1 potvrdila slovenská laboratoř u vzorků ze soukromého chovu více než dvou desítek kusů drůbeže, z nich většina uhynula a dvě kachny byly utraceny. Veterináři uvedli, že drůbež v chovu ve vesnici Bzenov nedaleko Prešova se podle předběžného vyšetřování nakazila od volně žijícího ptactva.

Na Slovensku jde podle dostupných informací o první potvrzený výskyt ptačí chřipky od loňského jara, kdy nákaza zasáhla rovněž malochov. V ohnisku nynější nákazy a v jeho okolí nařídili veterináři různá opatření proti šíření ptačí chřipky. Zakázán tam je například přesun živé zabité drůbeže.

V Česku se loni objevilo 20 ohnisek nákazy. Letos veterináře zaměstnávala hlavně likvidace velkochovu slepic společnosti Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se na konci roku potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky. Ve třech halách bylo nutné zlikvidovat všech téměř 750.000 nosnic.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 07:11