Agris.cz - agrární portál

Bulharsko a Rumunsko chtějí společně postavit dvě přehrady na Dunaji

20. 1. 2023 | ČTK

Bulharsko a Rumunsko chtějí postavit na hraniční řece Dunaj dvě nové vodní elektrárny. Využívaly by je společně po vzoru vodních děl Železná vrata, které Rumunsko provozuje se Srbskem. Informoval o tom dnes server Balkan Insight, který se odvolává na nově zveřejněnou bulharskou energetickou koncepci.

První společná elektrárna o výkonu 840 megawattů, která by měla vzniknout mezi bulharským městem Nikopol a rumunským Turnu Magurele, má již zpracovanou studii proveditelnosti a posudek dopadů na životní prostředí. Druhá přehrada je plánována mezi bulharským městem Silistra a rumunským Calaraši, kde práce na studiích teprve začaly. Výstavba obou děl se odhaduje na pět až šest let.

Výstavba elektráren je součástí nové strategie rozvoje energetického sektoru Bulharska do roku 2053, kterou v úterý zveřejnila vláda v Sofii. Bulharsko si od nových vodních elektráren na druhé nejdelší evropské řece slibuje mimo jiné posílení energetické nezávislosti. Obě strany už v této věci uskutečnily několik ministerských jednání a očekává se, že příští měsíc by mohlo být podepsáno příslušné memorandum.

Bulharsko a Rumunsko chtějí pokročit i ve stavbě nových mostů přes Dunaj. Na 470 kilometrech společné hranice tvořené Dunajem nyní stojí pouze dva.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 18:31