Agris.cz - agrární portál

Menší farmě s mlékárnou na Kolínsku pomohla modernizace zvýšit dojivost krav

20. 1. 2023 | ČTK

Zemědělské společnosti Proteco Agro, která v Ohařích na Kolínsku chová přes 500 kusů mléčného skotu, pomohlo zvýšit dojivost vybudování nové produkční stáje, mlékárny jímky a dalších technologií. Před šesti lety do nich investovala 95 milionů korun. Firmě loni výrazně vzrostly náklady, nejvíce za energie, na zálohách dnes platí třikrát víc. Kvůli nejistotě musí například zastavit další investice do běžné obnovy strojů, řekl dnes ČTK majitel společnosti Miroslav Fess.

Firma chová přes 500 kusů mléčného skotu plemene Holštýn, 300 z nich jsou dojnice. Denně dají 6800 litrů denně mléka, z toho 1900 litrů zpracují v Ohařích ve vlastní mlékárně. Fess se kolem roku 2016 rozhodoval, zda ukončí živočišnou výrobu a propustí sedm lidí, nebo ji zachová a zmodernizuje. Nakonec si vzal úvěr na 20 let, nová stáj a další investice měly mimo jiné zlepšit dojivost. "Potřeboval jsem tou lepší produkcí vydělat na splátky úvěru, věřili jsme tak v pět litrů navíc, ale téměř 13 litrů navíc jsme nečekali. Když zvířatům uděláte pětihvězdičkový hotel, tak se vám odvděčí," řekl Fess. Firma tak nyní zaměstnává 37 lidí.

Krávy se podle Fesse chovají podobně jako lidé, některé jsou aktivnější v noci, jiné několikrát přes den. V Ohařích proto dostávají krmení několikrát denně a pobývají ve stáji, jejíž teplotní komfort hlídá meteorologická stanice. Jiný systém dohlíží na dostatek světla. Průměrná roční produkce mléka na krávu podle Fesse stoupla z 5500 kilogramů na dnešních 11.200 kilogramů.

Krmivo pro krávy v Ohařích připravují z plodin, které sami pěstují na 1200 hektarech půdy, zejména pšenici, kukuřici, vojtěšku a sóju. Zbytek jde na prodej. Využívají vlastní hnůj a kejdu, té ročně na pole dodají 8000 tun.

Krávy v produkční stáji dostávají krmení roboticky devětkrát denně po menších porcích. Častější než v jiných kravínech je podle Fesse i dojení, při kterém robot provádí podrobnou analýzu mléka. "Každá kráva má kromě čísla i svoje jméno a takzvaný respondér, ze kterého si přečteme množství údajů, sleduje se třeba pohyb, váha, minuty přežvykování, podle toho doplňujeme granule," popisuje Fess. Díky vysokým hygienickým standardům má mlékárna povolenou nejnižší možnou pasterizační teplotu 72 stupňů Celsia.

Nejprodávanější jsou podle Fesse jogurty, začínali s několik tisící skleničkami ročně. "Loni jich bylo 220.000 a letos čekáme další nárůst poptávky," řekl. Všechny produkty vyrábí tradičními metodami, například tvaroh chytáním do potravinářských pytlů. V nabídce jsou i kefíry, syrovátka, pomazánky, máslo a sýry, poslední novinkou jsou sýry korbáčikového typu. "Rádi bychom se pustili i do výroby sýru ementálového typu, surovinu na to máme, ale zatím nás limituje prostor," řekl Fess. Mléčné výrobky z Ohaří si lidé mohou koupit v obchodě v Ohařích a v Kolíně, do dalších míst vyjíždí pojízdná prodejna. S odbytem výrazně pomohl i prodej přes rohlik.cz a zařazení do sortimentu dvou obchodů velkého řetězce.

Na nárůst provozních nákladů podle Fesse firma reagovala mírným zdražením. "Zdražili jsme, ale stále je to přijatelné, jogurt u nás stále stojí 28 korun, litr mléka jsme zvedli o čtyři koruny," řekl. Z investic musí kvůli růstu nákladů počkat na lepší dobu třeba nákup nového postřikovače, dodal.

Solární elektrárnu o výkonu 200 kilowattů v Ohařích vybudovali před 11 lety. Původně měl být výnos z prodeje elektřiny přilepšením pro podnik. Kvůli pozdnímu připojení do sítě ale tehdy přišli o výhodnější výkupní ceny. "Měli jsme to hotové na podzim 2010, ale zapojili nás až v únoru 2011, kdy se výkupní cena snížila o 55 procent, už přes 11 let to vlastně dotuju," řekl Fess. Další solární panely pro vlastní potřebu by chtěl umístit na novou halu. "Mohlo by to pokrýt spotřebu kravína a mlékárny, ale na trhu je obrovský přetlak a jen dočkat se nabídky asi potrvá," doplnil.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:43