Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství se na vinařském kongresu postavil proti zdanění tichých vín

24. 1. 2023 | ČTK

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na prvním celostátním vinařském kongresu ve Valticích dnes řekl vinařům, že je proti zdanění tichých vín. Zmínil také to, že v následujících pěti letech budou moci vinaři využít dotace na modernizaci asi 625 milionů korun. Prezident Svazu vinařů Martin Chlad ocenil účast politiků a požádal je mimo jiné o podporu při vyjednávání s obchodními řetězci. V současnosti v Česku platí nulová spotřební daň na tiché víno. Úvahy o zavedení daně objevují vždy v souvislosti s napjatým státním rozpočtem.

Ke shromážděným vinařům promluvil premiér Petr Fiala (ODS) a po něm i ministr zemědělství. Nekula řekl, že covidové roky ukázaly, jak velký přesah do dalších oborů vinařství má - když bylo komplikované cestovat do zahraničí, právě vinařské oblasti lákaly nejvíce tuzemských turistů.

Premiér Fiala vinařům řekl, že si uvědomuje význam oboru pro celou Českou republiku i to, že je na něj navázána řada dalších sektorů. "Je mi jasné, že současná situace není pro vinaře nijak jednoduchá, potýkáte se s následky opatření proti covidu i nedostatkem některého materiálu, ať už jde o sklo nebo o korek. Chceme vinaře podpořit a posílit jejich konkurenceschopnost, chceme jim usnadnit investice do modernizace technologií," uvedl.

Prezident pořádajícího Svazu vinařů ocenil, že politici na vinařský kongres přijeli. "Jsem rád, že politici přijali naše pozvání, a že přijel pan premiér i ministři. Celý proces podpory našeho oboru vyžaduje spolupráci s legislativci i úředníky napříč státní správou," uvedl. Jako příklad lze podle něj zmínit obrovský tlak dovozových produktů na místní potravinářství i vinařství ze strany obchodních řetězců. "Tam je důležitý dialog, vyjednávání a toho z našich pozic nedokážeme dosáhnout, tam potřebujeme pomoc politiků, aby byli mediátorem nebo partnerem, který všechny strany přivede k jednacímu stolu," řekl Chlad. Dodal, že vinaři by se neměli zaměřovat pouze na vyšší kategorie dražších vín, ale měli by část svých hroznů vyčlenit i pro vína nižší cenové skupiny, která tvoří podstatnou část prodejů v supermarketech.

Cílem prvního celostátního vinařského kongresu je formulování témat pro budoucnost oboru i hlavních směrů a způsobů řešení. Pořádá jej Svaz vinařů ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně.

ska hj


Zdroj: ČTK, 24. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 13:37