Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 24.1.2023

25. 1. 2023 | Agris

Brazílie se chce zaměřit na ochranu deštného pralesa. Zásadní obrat přichází po změně prezidenta

Poprvé do akce v letošním roce vyrazil speciální tým brazilské policie. Desítka agentů se chystala dopadnout ty, kteří v rezervaci s přísným zákazem kácení stromů vymýtili část cenného deštného pralesa. Po dvanácti hodinách cesty autem se přiblížili k pěti místům vytipovaným na základě satelitních snímků.

Myslivci o víkendu uzavřeli Průhonický park kvůli odlovu divočáků, kteří se v něm přemnožili

Celý víkend byl mimořádně uzavřený celý Průhonický park. Za hradbami této národní kulturní památky, která je i na seznamu UNESCO, se přemnožila divoká prasata. Stahují se tam podle myslivců kvůli tomu, že v okolí parku rychle přibývají nové domy. Divočákům se tím zmenšuje prostor, kde můžou žít.

Nejpočetnějším ptačím druhem u českých krmítek je sýkora koňadra

Nejpočetnějším ptačím druhem u českých krmítek je opět sýkora koňadra. Ke krmítkům často přilétají také vrabci polní nebo vrabci domácí. Vyplývá to z výsledků takzvané Ptačí hodinky, sčítání ptáků, kterého se na začátku ledna zúčastnilo přes 28 000 dobrovolníků.

Cukrovarnická kampaň vrcholí, cukru bude dost

V cukrovarech finišuje cukrovarnická kampaň. Ročník 2022/23 poznamenal deštivý podzim, silné mrazy a velké teplo v prosinci. Meziročně se očekává menší výroba, přesto se podaří vyrobit dostatečné množství cukru pro tuzemskou spotřebu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 25. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:22