Agris.cz - agrární portál

Skupina Bohemia Sekt začala exportovat své sekty a vína do Jordánska

25. 1. 2023 | ČTK

Skupina Bohemia Sekt, největší výrobce sektů a vín v ČR, začal vyvážet své produkty na jordánský trh. K dostání jsou ve specializovaných obchodech s alkoholem a v hotelech. ČTK to dnes řekl manažer exportu Petr Němeček. Největšími exportními trhy skupiny jsou Slovensko a Belgie. V posledních dvou letech vstoupila i do Mexika a Nigérie. Prioritou podniku ale zůstává Česká republika a český spotřebitel, předloni prodal v ČR 31,5 milionu lahví sektů, šumivých nápojů a vín.

Kromě vlajkové lodi, sektů značky Bohemia Sekt, vyváží podnik do Jordánska i část svého sortimentu tichých vín, například značky Chateau Bzenec a Motýl z Vína Mikulov. "Jde o zajímavý exportní trh, kde má víno tisíciletou tradici a je nejoblíbenějším alkoholickým nápojem. Loni v září jsme tam vyvezli první dodávku a v tuto chvíli už připravujeme další," řekl Němeček. Objemy vyvezeného vína firma neuvedla.

Klíčovým momentem bylo podle mluvčí skupina Alice Králové najít spolehlivého místního partnera. "Tím se stal Issam Haddad, majitel jedné z největších jordánských sítí specializovaných obchodů s alkoholem. Místní partner je důležitý jak z hlediska znalosti trhu, tak i kvůli poměrně složitým dovozovým pravidlům," řekla. První zásilka vín z ČR dorazila do Jordánska sice už loni na konci září, místním zákazníkům mohla být nabídnuta až začátkem prosince. Důvodem byly zejména schvalovací procedury nových produktů, dodala.

Podnik se sídlem ve Starém Plzenci u Plzně se dlouhodobě prosazuje v zahraničí především se svou prémiovou řadou Bohemia Sekt Prestige, tedy sekty vyráběnými tradiční metodou kvašením v lahvi. "Úspěšně se vyváží a prodává také řada Bohemia Sekt, vyrobená charmatovou metodou (kvasí v tancích), a vína značek Habánské sklepy a Motýl," uvedla Králová.

Václav Prokš kš


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:03