Agris.cz - agrární portál

Mlékárna Olma pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíky

25. 1. 2023 | ČTK

Mlékárna Olma s pomocí dotace pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíky, pomocí kterých bude bez nutnosti lidské obsluhy manipulovat s uskladněnými mléčnými výrobky. Vedení mlékárny si od této investice podpořené z Národního plánu obnovy slibuje optimalizaci skladování, snížení chybovosti v logistickém procesu, minimalizaci škod při manipulaci s nákladem a vyšší bezpečnost provozu automatizovaného skladu. Mlékárna Olma, kterou vlastní společnost Agrofert, informaci o projektu publikovala na svém webu. Výši investice a dotace nezveřejnila.

Autonomní logistické vozíky bude Olma používat při uskladnění i vyskladnění mléčných výrobků uložených na paletách. Vozíky budou mít laserové navádění, skenery, ochranný rám a speciální senzory, které zajistí jejich bezpečný pohyb po skladu. Program instalovaný v autonomních logistických vozících bude propojen s řídicím systémem celého skladu mlékárny.

Mlékárna Olma předloni zvýšila tržby zhruba o 1,5 procenta na 3,668 miliardy korun z 3,626 miliardy korun v roce 2020. Vykázala čistý zisk 206,6 milionu korun, tedy zhruba stejný jako o rok dříve. Mezi hlavní odběratele mlékárny Olma dlouhodobě patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty. Více než desetinu tržeb Olma získává z prodeje svých výrobků v zahraničí.

Olma v posledních letech masivně investuje. Od roku 2011 s pomocí evropských dotací připravila investiční projekty bezmála za 600 milionů korun. Dotace pokryjí takřka polovinu nákladů na modernizaci výrobních technologií Olmy. V roce 2020 mlékárna dokončila vývoj tvarohových dezertů, jogurtů se sníženým obsahem cukru a nových typů pudingových dezertů. Předloni Olma vykázala a přijala z podpory zaměřené na zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurence potravinářského průmyslu a z Programu rozvoje venkova investiční dotace v celkové výši 62,8 milionu korun.

Mlékárna Olma patří do skupiny Agrofert. Do února 2017 vlastnil koncern Agrofert někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do firmy Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci. Olma zaměstnává více než čtyři stovky lidí.


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:42