Agris.cz - agrární portál

Vinařstvím roku 2022 se stalo Víno Kadrnka z Březí u Mikulova

27. 1. 2023 | ceskenoviny.cz

Vítězem 13. ročníku oborové soutěže Vinozoom Vinařství roku 2022 se stalo Víno Kadrnka z Březí u Mikulova na Břeclavsku. Zvítězilo i v kategorii malých vinařství s produkcí do 50.000 litrů ročně. V kategorii středních vinařství s produkcí od 50.000 do 250.000 litrů za rok zvítězilo Thaya vinařství z Havraníků na Znojemsku. Mezi velkými producenty s produkcí přesahující 250.000 litrů vína ročně zvítězilo vinařství Bohemia Sekt. Výsledky soutěže vyhlásili v brněnské hvězdárně zástupci Svazu vinařů na galavečeru, který byl zároveň přenášen on-line.

Slavnostnímu vyhlášení předcházelo třístupňové hodnocení. Nejprve kombinace posuzování poroty Junior a Senior dostala vinařství do finále a následně odborná porota při osobní návštěvě provozoven všech finalistů rozhodla, které nejlépe plní nastavená kritéria a zejména naplňuje hlavní myšlenku soutěže, tedy aby dlouhodobě převyšoval běžnou praxi v oboru a posouval ho stále kupředu.

Malé rodinné vinařství Víno Kadrnka se do soutěže přihlásilo poprvé. Jindřich Kadrnka za nejvyšší hodnotu svého vinařství považuje deset hektarů vinohradů, které jeho rodina dávala dohromady 20 let. Vinařství se vydalo cestou suchých vín a zaměřuje se na dvě zásadní odrůdy - ryzlink vlašský a ryzlink rýnský.

Kromě ocenění v hlavních kategoriích uděloval Svaz vinařů i cenu Enolog roku určenou pro znalce vín do 40 let, kterou letos získal Kamil Prokeš. Cenu profesora Viléma Krause pro významnou vinařskou osobnost za její celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství obdržela Marta Hubáčková. Letošní premiérou byla Cena studentů Mendelu, kterou získal také Jindřich Kadrnka a jeho Víno Kadrnka.

Loni se nositelem titulu stalo vinařství Reisten z Pavlova, které se řadí mezi střední vinařství, před ním jej získala vinařství Škrobák, Víno J. Stávek, Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt, Hana Mádlová, Znovín Znojmo, Château Valtice – Vinné sklepy Valtice, Zámecké vinařství Bzenec, Vican rodinné vinařství a dvakrát vinařství Sonberk.

Soutěž vyhlašuje a titul uděluje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem za podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 27. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:49