Agris.cz - agrární portál

V Berlíně vrcholí potravinářský veletrh Grüne Woche, nechybějí ani Češi

27. 1. 2023 | ceskenoviny.cz

V Berlíně vrcholí potravinářský veletrh Grüne Woche, který je považován za největší svého druhu na světě. Na berlínské výstaviště se akce vrátila po dvou letech, kdy se kvůli pandemii nemoci covid-19 nekonala. Mezi 1400 vystavovateli z 60 zemí nechybí ani Česká republika. Kvůli mezinárodnímu vývoji tam není zastoupeno Rusko ani Ukrajina. Šéf českého stánku Emerich Vacek ČTK řekl, že návštěvníci se tradičně zajímají o české pivo, ale také o ovocné šťávy.

"Česká republika se veletrhu Internationale Grüne Woche zúčastňuje pravidelně. V letošním roce se zde prezentuje 17 firem, které nabízejí různé potravinářské výrobky, ať už jsou to ovocné šťávy, produkty z rakytníku, čokoláda nebo medovina, med, uzeniny, sýry. Samozřejmě, že součástí českého stánku je restaurace a pivní bar. Čepuje se tady pět druhů piv a v restauraci mohou návštěvníci ochutnat tradiční české speciality a zvěřinová jídla," řekl Vacek z českého ministerstva zemědělství. To společně se Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) převzalo nad českou účastí záštitu.

"Největší zájem je asi o pivo, jako již tradičně, ale velký zájem vzbuzují i nové výrobky a vystavovatelé, kteří se zde prezentují poprvé. To jsou třeba ty ovocné šťávy a produkty z rakytníku," poznamenal Vacek. Návštěvníci se ale zastavovali také u nabídky sýrů, uzenin nebo třeba vykrajovátek. Návštěvnost Vacek označil za velmi dobrou.

Srdcem české výstavní plochy je hospoda v jihočeském stylu s obrovským sudem. Na veletrhu, který začal minulý týden v pondělí a který potrvá do neděle, nechyběla ani cimbálová hudba. Tu obstarali Hudci z Kyjova, kteří hostům hráli do pondělí.

Vacek uvedl, že veletrh, který má tradici od 20. let minulého století, nabízí prostor k prezentaci zemědělství a potravinářství, ale i produktům pro zahradu. Lidé si zde mohou vedle potravinářských produktů prohlédnout a pořídit třeba sekačku, saunu či zahradní nábytek. "Je to takový veletrh pro koncového zákazníka a současně si tady firmy mohou otestovat své nové výrobky a reakci na ně, když produkt chtějí uvést na trh," řekl Vacek.

"Stánků, které lákají zákazníky k návštěvě, je mnoho, ať už je to květinová hala, která je na veletrhu Greene Woche tradiční, nebo expozice Holandska a expozice jednotlivých německých zemí. Ale zaujmou i ostatní země, které nabízejí tradiční speciality, jako je Arménie a podobě," řekl Vacek o národních stáncích, které by doporučil k návštěvě.

Veletrh navštívil i český ministr zemědělství Zdeněk Nekula, a to v den jeho otevření 20. ledna. Při této příležitosti se tam sešel s některými svými evropskými kolegy. Se saským ministrem energetiky, ochrany klimatu a zemědělství Wolframem Güntherem jednal mimo jiné o ekologickém zemědělství a podpoře prodeje lokálních produktů, ale také o africkém moru prasat či ptačí chřipce. Sasko stejně jako Polsko dlouhodobě čelí této infekci, která se dostala i do České republiky. Loni v prosinci a letos v lednu byly na Frýdlantsku nalezeni uhynulí divočáci nakažení africkým morem prasat.

Grüne Woche se koná od roku 1926. Pro firmy v zemědělství a potravinářství je tradičním a důležitým testovacím trhem před nadcházející sezonou. Na 113.000 metrech čtverečních se tam setkávají vystavovatelé z celého světa. Zatímco pro firmy a odborné návštěvníky je veletrh příležitostí k navazování obchodních kontaktů, veřejnost ho vnímá především jako přehlídku kulinářského umění a potravinářských specialit z celého světa.

Základní vstupné na veletrh, který pravidelně navštěvuje asi 400.000 lidí, letos přijde na 15 eur (360 Kč).


Zdroj: ceskenoviny.cz, 27. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:31