Agris.cz - agrární portál

Partneři přislíbili Africe 30 miliard dolarů na rozvoj produkce potravin

29. 1. 2023 | ČTK

Rozvojoví partneři se zavázali přispět 30 miliard dolarů (přes 657 miliard korun) na rozvoj produkce potravin v Africe v následujících pěti letech. Na závěr třídenního summitu o potravinové bezpečnosti v Dakaru to dnes podle agentury Reuters řekl Akinwumi Adesina, prezident Africké rozvojové banky.

Afrika v současnosti podle OSN čelí nejhorší krizi v historii, hladu čelí 278 milionů jejích obyvatel, tedy více než každý pátý člověk na tomto kontinentu. Summit v Senegalu, jehož se účastnili mezinárodní partneři ze Spojených států, Evropské unie či Británie a rozvojové banky, se týkal především navýšení potravinové produkce přímo v Africe a omezení závislosti na dovozu. Ten africké země vystavuje riziku prudkého nárůstu cen a nedostatku potravin.

Vedle dlouhodobých příčin, jako je klimatická změna a ozbrojené konflikty, k potravinové krizi přispěla rovněž dluhová krize po pandemii covidu-19 a válka na Ukrajině, které které vedly ke zvýšení cen benzinu, obilí a jedlých olejů.

Podle prezidenta Senegalu Mackyho Salla je paradoxní, že kontinent se 60 procenty nevyužívané orné půdy potřebuje dovážet základní zboží. Afrika se podle něj musí naučit uživit se sama.

kpa jrm


Zdroj: ČTK, 29. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:20