Agris.cz - agrární portál

Francozští pekaři vyšli do ulic

30. 1. 2023 | pekarske-technologie.cz

Ve Francii je pekařina váženým povoláním, protože voňavé čerstvé pečivo jako je bageta nebo croissant nesmí chybět na žádné snídaňové tabuli. Francouzské pekaře však stejně jako ty české sužují vysoké ceny vstupů a rozhodli se tedy vyrazit na protestní pochod Paříží.

Bageta jako symbol demonstrace

Pekaři i nepekaři se sjeli z celé Francie a někteří dokonce i z ostatních států. Po cestě skandovali „bageta v UNESCO, pekaři na ulici“! Není tomu totiž tak dlouho, co se francouzská bageta stala dědictvím UNESCO, avšak pekárny bankrotují a propouští se ve velkém. Lidé kráčeli ověnčení  vlajkami, transparenty i bagetami a někteří měli na hlavách i pekařské čepice.

Energetický strop pro všechny

Všichni doufají, že by se touto cestou mohlo podařit vyjednat energetický strop pro všechny typy pekáren. Doteď platil pouze pro menší podniky (maximálně 10 zaměstnanců a obrat 2 miliony eur), avšak s krizí se potýkají i střední a velké podniky, protože je finančně vyčerpala již kovidová situace. Nyní, když stojí elektřina několikanásobně víc a zákazníci se přesouvají do supermarketů, hrozí pekárenskému trhu kolaps.

A není to zdaleka poslední protest, který Paříž zažívá! V příštím týdnu vyjdou protestovat pro změnu odbory.


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 30. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:22