https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chceme-propojit-otravene-zvire-s-konkretni-plechovkou-jedu-rikaji-cesti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chceme propojit otrávené zvíře s konkrétní plechovkou jedu, říkají čeští vědci

31.1.2023 05:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň
Tým chemiků na Univerzitě Karlově zkoumá, jak propojit otrávené zvíře s konkrétní plechovkou jedu. Cílí přitom na nejoblíbenější jed travičů, karbofuran. Výzkum probíhá v Centru environmentálních forenzních věd Přírodovědecké fakulty UK.
 

„V České republice je mnoho kauz otrav, ale velmi špatně se je daří prokazovat. Záměr našeho výzkumuje zjistit, zda by se dal zdroj jedu poznat podle jeho příměsí. Propojit konkrétní plechovku nalezenou u podezřelého ve stodole s otrávenou návnadou v lese,“ říká zooložka Pavla Říhová, zástupkyně vedoucího centra.

Výzkum podpořilo Ministerstvo vnitra v rámci programu bezpečnostního výzkumu IMPAKT. Práce jsou teprve v začátcích, ale počáteční výsledky dávají naději, že spojit jed z otráveného zvířete s jeho zdrojem bude možné.

„Na začátku jsme měli problém sehnat vzorky karbofuranu. Spolupracujeme sice s policií a dostáváme pro výzkum vzorky z vyšetřovaných kauz, ale potřebovali jsme čistý karbofuran, ne metabolizovaný jed z žaludku otrávené zvěře,“ popisuje Pavla Říhová počáteční obtíže.

Její kolegové chemici z týmu vedeného Tomášem Cajthamlem potřebovali pro analýzu různé typy karbofuranu. Každý výrobce a každá šarže totiž může obsahovat různé příměsi. Trvalo hodně dlouho, než se povedlovzorky sehnat. Především proto, že pro výzkum bylo potřeba jen malé množství.

Propojit konkrétní plechovku nalezenou u podezřelého ve stodole s otrávenou návnadou v lese - to je cíl chemického výzkumu na Univerzitě Karlově.
Propojit konkrétní plechovku nalezenou u podezřelého ve stodole s otrávenou návnadou v lese - to je cíl chemického výzkumu na Univerzitě Karlově.

„Karbofuran je v Evropské Unii zakázaný jed, ale mimo EU se koupit dá. Běžně se prodává například v Číně, jenže jde o balení třeba po 20 nebo 50 kg. Představte si, že bychom musela koupit od každého typu či šarže takové množství. Co bychom s tím dělali? To je na otrávení půlky Prahy,“ komentuje Říhová.

„Nakonec se díky spolupráci s velvyslanectvím ČR v USA podařilo kontaktovat amerického výrobce, který pro náš výzkum sehnal 10 různých šarží. A po vyřízení všech povolení se vzorky podařilo dostat k nám na univerzitu,“ vypráví Pavla Říhová.

Karbofuran je vysoce toxický jed, využívaný dříve v zemědělství jako pesticid, tedy k hubení nežádoucích rostlin a živočichů.V České republice je karbofuran stejně jako v celé Evropské unii zakázán od roku 2007, přesto ho traviči zvířat stále používají. Kde ho berou?

„Dlouho jsme si mysleli, že jde o staré zásoby různých zemědělských družstev. Což je pravda, hodně toho po nich zůstalo a bývalí zaměstnanci mají jed často doma,“ vysvětluje Pavla Říhová. Ale to není vše.

Bohužel se stávající zásoby dále doplňují.„K nám se tento jed dostává hlavně z Ukrajiny. Nevím, jak je to teď za situace, kdy je na Ukrajině válka a lidé mají zcela jiné starosti. Předtím se ale karbofuran z Ukrajiny vozil. Lidé, co k nám jezdili na práci, ho převáželi klidně autobusem v igelitce. Na Ukrajině bohužel karbofuran zakázaný není a dá se tam koupit,“ dodává Říhová.

Pokud bude výzkum chemického týmu Centra environmentálních forenzních věd úspěšný, mohl by vyšetřovatelům ulehčit práci s usvědčováním travičů chráněných zvířat. Zatím v České republice padly jen dva rozsudky za úmyslnou otravu dravých ptáků, v obou případech byl použitým jedem právě karbofuran.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

31.1.2023 07:26
Na Ukrajině karbofuran zakázaný není. V pořádku, kdysi se zde používal také. Jenže nejde zdaleka jen o karofuran a o Ukrajinu. Na Ukrajině, v Polsku a samozřejmě v jižních státech jsou dodnes povoleny přípravky, které jsou u nás již dávno zakázány, přesto našemu státu vůbec nevadí dovoz komodit z těchto států.
Na jednu stranu si tady budeme hrát na kdovíjakou ekologii, mořit naše zemědělce dalšími a dalšími nařízeními a na druhé straně vesele dovážet, s prominutím, sračky z těchto států?? Kde vůbec berou naše orgány tu neskonalou drzost???
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.2.2023 08:14 Reaguje na pavel peregrin
a kdo myslíte, že ty dovezené hnusy užívají? ony se samy na to pole nenalejou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.2.2023 09:41 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Těmi sračkami byly myšleny dovážené komodity, naposledy ukrajinská pšenice. Je veřejným tajemstvím, že jednak obilí ze středoevropských států nejde na odbyt, díky dovozu z Ukrajiny, a za druhé právě ukrajinským obilím byly tyto státy zaplaveny.
Němci si takový ksindl nevezmou ani omylem, moc dobře vědí, čím se tam ošetřuje, ale pro nás to má být asi dobré.
A nejde jen zdaleka o obilí.
Odpovědět
sv

sv

1.2.2023 21:39 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

4.2.2023 16:04 Reaguje na pavel peregrin
Jediné "sračky" jsou ty. které produkuješ na své klábosnici a dovážíš na zdejší diskuzi. A ano, ten tvůj "ksindl" neberou vážně nejen němci.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.1.2023 07:30
Zcela by postačilo postavit úmyslné trávení dravců jako trestný čin s nejnižší sazbou od 3 let nahoru plus důkladná veřejná osvěta.
To by se ale někomu muselo chtít.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.1.2023 10:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
A to chcete trestat otravu orla víc než znásilnění či vraždu?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.1.2023 12:47 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kdo jiného úmyslně usmrtí, bude potrestán odnětím svobody na deset až osmnáct let. (vražda)

Kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let.

Žádné víc se přece nekoná .
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

31.1.2023 14:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Za travičství zvířat navrhujete minimálně 3 roky a za znásilnění zákoník stanovuje minimálně 6 měsíců... Pokud odhlédnu od toho srovnání, možná je důležitější, že výše trestu pachatele příliš neodradí. On totiž primárně nepočítá s tím, že na něj nějaký trest dopadne. Snaží se aby nebyl odhalen (jinak by ty chudáky dravce potají netrávil ale třeba rovnou střílel...). Co by naopak asi pomohlo by byla vyšší objasněnost takových činů, rozhodně osvěta a pravděpodobně i možnost legálního řešení situace, kdy chráněný živočich (jestřáb, vydra ...) klidně likviduje Vaše chovy nebo rybí osádku. Opakuju se, ale já si myslím, že nikdo z těch travičů nechce otrávit majestátního orla. Oni cílí třeba na neomezeně chráněnou vydru likvidující jim ryby v rybníce nebo jestřába lovícího jejich slepice a holuby. K výši trestu několik informací pro zamyšlení zde: https://jaktrestame.cz/
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

31.1.2023 15:09 Reaguje na Dalibor Motl
A ještě jedna poznámka. Spousta lidí je proti klecovým chovům slepic a takový chov je opravdu pro ty slepice hrůza. Zkuste ale (až pomine ptačí chřipka) pustit svoje 4 slepice "jenom tak" na dvorek nebo na louku... Podobné je to s rybami. Díky predačnímu tlaku kormoránů a vyder se klasické rybnikářství a pstruhařství začíná stále rychleji transformovat do RAS (recirkulačních akvakulturních systémů). No a takový RAS je v podstatě uzavřený chov ryb v kádích s kontrolovanou teplotou a s integrovanou čistírnou odpadních vod. Krmí se "průmyslově" vyrobenými granulemi. O welfare srovnatelném s rybníkem s alespoň částečně přirozenou potravou a relativně přirozeným prostředím si ty chované ryby mohou nechat jenom zdát. Měli bychom si možná ujasnit co jako společnost chceme. Zatím se mi zdá, že ekonomické, ekologické a společenské dopady zaváděných regulací (jako třeba absolutní ochrana vybraných druhů živočichů) nikdo příliš neřeší.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.1.2023 15:30 Reaguje na Dalibor Motl
Uvedené vyplývá z potřeb společnosti a jejího náhledu na přiměřenou ochranu životního prostředí.
Zde hraje prim ekonomika a její potřeby, které výrazně překrývají veřejný zájem na ochraně dravců.
Podle mého názoru se zatím řeší naprosto neuspokojivým způsobem.
Ale je to věc k dlouhé a obsažné diskuzi na kterou zde není místo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.2.2023 08:15 Reaguje na Slavomil Vinkler
myslíte, že ten Orel tu smrt finguje?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.2.2023 08:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
a kolik myslíte, že jich chytí? vše co se tu píše v článku je ve fázi úvah, nic víc, nic míň.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.2.2023 09:14
Předem říkám, že travičství se mi hnusí. Chci ale vědět, jaký je cílový
stav predátorů a zda má o tom alespoň někdo představu. Bude se čekat na vyhubení jejich kořisti a jejich úhyn hladem? Budou uměle dokrmováni?
Bude mít někdo "koule" a stanoví jejich počty tak, aby se stačily taky
obnovovat stavy jejich kořisti? O tom všem se pouze mlčí a nebo mlží,
ale jasné stanovisko jsem dosud neslyšel. Při místním přemnožení je
možnost nalézat potravu jinde, při celoplošném ale nikoliv. No a pak
se stane to, že bude pozdě Bycha honit a dělat nápravu. Ikonizace
přírody scvrknutá na predátory a velké kopytnatce nemá ale nic
společného s komplexní ochranou přírody. Vyvážený stav predátorů s
kořistí je dnes iluzí, když je v nevýhodě ubývající kořist a ve výhodě
totálně chránění predátoři, kterým se toleruje i úplné zdecimování
jejich kořisti. Je to výzva k "odborníkům", aby se vyjádřili zcela jasně,
nemlčeli a nemlžili!
Odpovědět
sv

sv

1.2.2023 21:42 Reaguje na Břetislav Machaček
A kolik znáš z historie druhů, které vyvraždili orli nebo vlci, machačku, předstírající lásku k přírodě? Žádný. No nepřekvapuje mně to machačku. Ukázal jsi svou pravou tvář.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.2.2023 22:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Dravci a šelmy (naše původní druhy) znamenají zanedbatelné riziko a jsou neviňátka ve srovnání s hlavním predátorem, kterým je Homo sapiens. O cílovém stavu velikosti lidské populace se bohužel skoro nemluví a to by se fakt mělo řešit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2023 18:11 Reaguje na Majka Kletečková
Vy to řešíte? Ne? Proč? Každý člověk to přece může ovlivnit!
Nemnožit se a zabít sám sebe !
Odpovědět
sv

sv

4.2.2023 16:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Machaček si už zase kvůli slepicím chystá karbofuran.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist