Agris.cz - agrární portál

Prodej piva v Německu loni po dvou letech poklesu vzrostl

2. 2. 2023 | ČTK

Německým pivovarům se loni po dvou letech poklesu způsobeného pandemií nemoci covid-19 podařilo zvýšit prodej piva, nepodařilo se jim však dostat nad úroveň z doby před pandemií. Celkem pivovary a sklady piva v zemi prodaly 8,8 miliardy litrů piva, což bylo o 2,7 procenta více než v předchozím roce. Vyplývá to z dnešní zprávy, kterou zveřejnil spolkový statistický úřad.

Růst prodeje loni podpořil domácí trh, který se zvýšil o čtyři procenta. Z celkového prodeje bylo 82,5 procenta určeno pro domácí spotřebu. Navzdory loňskému růstu ale Němci loni koupili o pět procent méně piva než v roce 2019, tedy před pandemií. Vývoz do zemí mimo EU klesl o 12,4 procenta. Vývoz do zemí EU se naopak o 7,8 procenta zvýšil.

Pivo je sezonní nápoj, jehož prodej stoupá v teplých měsících a klesá na podzim a v zimě. Velké letní události, jako je mistrovství světa ve fotbale, mají tendenci zvyšovat jeho spotřebu. Loňské mistrovství světa v Kataru se ale konalo v zimě, takže tento efekt do značné míry chyběl, upozornil statistický úřad.

Loni se také zvýšil zájem o pivní mixy, tedy piva smíchaná s limonádou, kolou, ovocnými šťávami a dalšími nealkoholickými přísadami. Jejich prodej stoupl meziročně o půl procenta, na celkovém prodeji piva se však tyto směsi podílely pouze z 5,1 procenta. Celkové údaje nezahrnují nealkoholická piva, sladové nápoje, ani pivo dovezené ze zemí mimo EU.

Pivo je v Německu oblíbený nápoj. Statistický úřad ale upozornil, že jeho spotřeba má klesající tendenci a za posledních deset let se prodej piva snížil o 7,4 procenta.

"I když trh s pivem v letech 2020 a 2021 zaznamenal kvůli covidové krizi masivní propad, prodej v roce 2022 se poprvé mírně zotavil," uvedl Svaz německých pivovarů. Očekává, že letošní rok bude náročný kvůli vysokým nákladům na suroviny, energie, personál a obaly. Kromě nákladů na plyn a elektřinu podle pivovarníků prudce zdražil zejména slad a obalové materiály. Vysoké náklady podle nich budou mít pravděpodobně dopad na ceny, mnoho pivovarů již zdražilo, uvedla agentura Reuters.

irl spr


Zdroj: ČTK, 2. 2. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:20