logo Silvarium tisk

Hospodaření Arcibiskupských lesů v roce 2022: snížení objemu holin o třetinu a více než čtyři miliony vysázených sazenic

Události uplynulého roku ve spojení s doznívající pandemií se výrazně podepsaly také na hospodaření lesníků Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. I přes náročnou situaci s nedostatkem pracovníků v lese, prudkým zdražením energií či turbulentním vývojem cen dříví se lesníkům podařilo snížit objem holin o třetinu a vysadit více než čtyři miliony sazenic. Následující rok 2023 se pro Arcibiskupské lesy a statky Olomouc ponese ve znamení nejen pokračující obnovy a výchovy lesa, ale i v duchu dalších investic do lesní infrastruktury či oprav loveckých chat.

Ing. Arnošt Buček, jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o. Ing. Arnošt Buček, jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o.
„Nejen meziroční snížení holin z 965 ha na 624 ha, ale také snížení těžby o více než pětatřicet procent oproti předchozímu roku vnímáme jako jedno z hlavních pozitiv hospodaření v roce 2022 a věříme, že se nám podaří tento trend udržet. Poslední desetiletí je pro lesnický sektor opravdu těžkou zkouškou. Počínaje stále trvající kůrovcovou kalamitou, přes omezení spojená s pandemií až k extrémně nestabilnímu trhu se dřívím, energiemi i pracovními silami nejen v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině. Našim cílem je se s těmito překážkami vyrovnávat a nastavovat efektivní řešení, ať už ve formě úsporných opatření, tak v podobě vyhledávání nových příležitostí,“ uvedl Arnošt Buček, jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. 

Právě jednou z nových příležitostí, které se lesníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc chopili, je pořádání aukcí cenných sortimentů dříví. „V loňském roce se nám podařilo zorganizovat dvě úspěšné aukce cenných sortimentů dříví, z jejichž výnosů jsme mohli pokrýt část nákladů na obnovu lesa. Díky úspěchu posledních ročníků budeme aukci opakovat i v letošním roce a opět bude z čeho vybírat,“ doplnil Ing. Arnošt Buček.

Významnou strategií lesníků je také rozšíření lesní školky u Kroměříže, kde si již třetím rokem pěstují vlastní sazenice dubů a buků. „Na podzim jsme v lesní školce zaseli více než tři tuny žaludů, které nám pomohla mimo jiné nasbírat i široká veřejnost. Věříme, že v letošním roce vyprodukujeme něco okolo 130 000 sazenic, které vysadíme především do lesů v okolí Kroměříže. Rok od roku se nám daří množství osiva navyšovat, stejně jako množství vypěstovaných kvalitních sazenic,“ řekl jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o. Ing. Arnošt Buček.

Ačkoliv jsou vlastní sazenice z lesní školky významnou podporou, tvoří jen zlomek z celkového množství vysazených stromků, kterých v loňském roce lesníci vysadili na čtyři miliony tři sta tisíc kusů.

„I nadále pokračujeme v zalesňování druhově pestrou skladbou dřevin, vždy na míru dané lokalitě, aby nový les dlouhodobě prospíval. K intenzivnímu zalesňování nám přibývá i velký objem práce v následné péči o mladé lesní porosty, jako je například vyžínání buřeně, budování oplocenek, průběžné prořezávky apod. Vysazením stromků tak naše práce na obnově lesa ani zdaleka nekončí,“ vysvětlil Ing. Arnošt Buček a doplňuje, že péče o les jako takový tvoří jen část lesního hospodaření. „V loňském roce jsme investovali do obnovy lesních cest, studánek, turistických odpočívadel a loveckých chat. Z lesních cest je asi nejvýraznější oprava zhruba dvou kilometrů dlouhého úseku silnice v Bílanech u Kroměříže, která vede k sídlu polesí Kroměříž a je také oblíbenou stezkou pro pěší a cyklisty. V rámci zatraktivnění turistických míst na majetcích Arcibiskupství olomouckého jsme opravili třináct studánek a odpočívadel, především v Jeseníkách a Rychlebských horách. Tyto opravy cílí nejen na zadržení vody v krajině, ale také na usměrnění turistického ruchu.“

Obnova infrastruktury a turistických odpočívadel není jedinou investicí, kterou v loňském roce Arcibiskupské lesy a statky Olomouc zahájily. Lesníci postupně pokračují také v rekonstrukcích loveckých chat, které slouží široké veřejnosti ke krátkodobému pronájmu.

„Většina loveckých chat pochází z přelomu dvacátého století a zub času se na nich pochopitelně podepsal. Doposud jsme byli nuceni řešit pouze havarijní situace a opravovat to nejnutnější. V loňském roce jsme však vytipovali několik chat, na kterých jsme zahájili velkou rekonstrukci, abychom zajistili dlouhou životnost chat i komfort ubytovaným. Novou podobu tak dostala například oblíbená chata Kvedlena nedaleko Červenohorského sedla, opravujeme chatu Podzámeckou na Rejvízu či Chaloupku pod Kelčským Javorníkem nedaleko Rajnochovic,“ uvedl Ing. Arnošt Buček s tím, že v rekonstrukcích chat budou pokračovat i letos a zároveň připravují také aktualizaci rezervačního systému chat na webových stránkách společnosti, aby rezervace byly uživatelsky co nejpřívětivější.


Investice poputují také do rozvoje pilařského závodu Vápenná, jehož výstavbu společnost dokončila v roce 2021 uplynulý rok se tak nesl v duchu prvního celoročního ostrého provozu.

„V loňském roce se nám na Pile Vápenná podařilo pořezat dvaapadesát tisíc metrů krychlových dříví. Jsme velmi rádi za tuto bilanci, protože situace na trhu s řezivem i surovým dřívím byla v uplynulém roce velmi turbulentní a potýkali jsme se jak s nedostatkem dříví, tak i padajícími cenami řeziva. Díky výbornému managementu pily i celé naší společnosti se nám podařilo tyto situace vybalancovat a v letošním roce chceme zahájit plánování projektové dokumentace na výstavbu peletkárny. V rámci úsporných opatření chceme ještě letos na pilu umístit také fotovoltaické panely,“ uvedl  Arnošt Buček.

Lesníci ani v letošním roce nezapomenou na širokou veřejnost, pro kterou plánují akce spojené s lesní pedagogikou či mysliveckými tradicemi.

TZ ALSOL

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)

Komentáře  

+8 # alsos 2023-02-01 15:27
Držím palce ať vše vyjde podle plánů!!
Je dobře myslet na veřejnost, návštěvníky lesa a předávat tradice.Není nic lepšího než vzájemné pospolitost .

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Populární zprávy

Ruské dřevo se do EU vozí i přes Čínu, odhalilo nové vyšetřování

Ruské dřevo se do EU vozí i přes Čínu, odhalilo nové vyšetřování

Zobrazení: 2180

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo zprávu, v níž uvádí, že poté, co EU uvalila sankce...

Inovativní postupy obnovy kalamitních holin ve správě Lesů ČR na Vysočině

Inovativní postupy obnovy kalamitních holin ve správě Lesů ČR na Vysočině

Zobrazení: 2130

Vysočina je krajem nejvíce zasaženým kůrovcovou kalamitou. Situace kulminovala mezi lety 2018–2020. Po kalamitě zůstaly velkoplošné...

Ohlédnutí za kůrovcovou kalamitou II

Ohlédnutí za kůrovcovou kalamitou II

Zobrazení: 2051

Kůrovcová kalamita, která na severovýchodní Moravě začala v plné síle v roce 2015, se postupně rozvinula...

ČLA Trutnov otevřela moderní výukové středisko operátorů TDS

ČLA Trutnov otevřela moderní výukové středisko operátorů TDS

Zobrazení: 1617

V prostorách budovy Centra odborné přípravy ČLA Trutnov se otevírá nové moderní výukové středisko budoucích operátorů...

Dokumentární film „Naslouchat lesu“ s tematikou přírodě blízkého lesnického hospodaření v Česku

Dokumentární film „Naslouchat lesu“ s tematikou přírodě blízkého lesnického hospodaření v Česku

Zobrazení: 1552

V loňském roce byl dokončen dokumentární film „Naslouchat lesu“ s tematikou přírodě blízkého lesnického hospodaření v...

Web ClimRisk ukáže pro každý katastr ČR klimatické podmínky do konce století

Web ClimRisk ukáže pro každý katastr ČR klimatické podmínky do konce století

Zobrazení: 1551

Anketa uvnitř. Jaké budou panovat klimatické podmínky v různých částech Česka do konce tohoto století, lze...

Poslední komentáře

Anketa

Domníváte se, že lesnictví potřebuje nové přístupy založené na šlechtění lesních dřevin pro vyrovnání se se současnými problémy?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě