Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní 3.2. – 5.2.2023

6. 2. 2023 | Agris

Fiala: V Česku je potenciál pro budování dalších bioplynových stanic

V Česku je podle premiéra Petra Fialy (ODS) určitě potenciál pro budování dalších bioplynových stanic. Uvedl to po dnešní návštěvě zemědělského podniku Luka ve Vysokých Studnicích na Jihlavsku, který provozuje bioplynovou stanici déle než deset let.

Vláda chce prověřit marže u zemědělců, potravinářů i řetězců

Kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje prověřit ceny u potravinářů, obchodních řetězců a zemědělců. Cílem je podle vlády zjistit výši obchodní přirážky u jednotlivých sektorů. Po jednání s premiérem a členy vlády to ve čtvrtek řekli prezident Agrární komory Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Mléko se prodává za čtyřnásobek naší ceny, stěžovala si farmářka premiérovi

Sníží se ceny potravin na pultech obchodů? Kdo za ně může? Jsou to zemědělci, potravináři nebo obchodníci? Odpovědi na tyto otázky nehledají jen zákazníci, ale také vláda. Jak se cena tvoří, se ve čtvrtek odpoledne přijeli za farmáři na Vysočinu přesvědčit premiér Petr Fiala a ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ministerstvo zemědělství: Boj s půdní erozí neohrozí pěstování kukuřice a brambor, a to ani na Vysočině. Chystají se nové postupy hospodaření

Ministerstvo zemědělství (MZe) chystá přesnější roztřídění erozně ohrožené půdy v ČR. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půdy připravuje a následně zveřejní nové postupy a pravidla hospodaření na polích ohrožených vodní erozí.

.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 6. 2. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:41