Agris.cz - agrární portál

Povodí Moravy zahájilo předprojektovou přípravu vodního díla Skalička

10. 2. 2023 | ČTK

Povodí Moravy zahájilo předprojektovou přípravu vodního díla Skalička na Přerovsku, které má spolu s dalšími protipovodňovými opatřeními pomoci ochránit před záplavami přes 100.000 obyvatel Pobečví. "Práce na předprojektové přípravě vodního díla Skalička budou dokončeny v polovině roku 2025. Následně budou zástupci dotčených obcí seznámeni s výsledky technické studie," sdělil dnes ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodní dílo Skalička bude mít podobu boční suché nádrže, na které se dohodl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) s tehdejší ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou (za KDU-ČSL). Návrh loni v červenci schválila vláda. Plánovaný suchý poldr nepřehradí řeku Bečvu, ale voda do něj řízeně nateče až při povodni, a sníží tak průtok ve vlastním korytě Bečvy. Poldr se využije během povodní, kdy se naplní, a tím se sníží povodňová vlna a omezí případné škody. Na rozdíl od vodní nádrže neumožňuje suchý poldr hospodařit se zásobami vody například nadlepšováním průtoku v období sucha.

"V následujících týdnech zahájíme projekční práce, geodetické zaměření, inženýrskogeologický průzkum a další studie, které nám upřesní informace o stavbě bočního suchého poldru u Skaličky. Výstupem bude technická studie, která poslouží jako podklad pro technický návrh stavby. Dozvíme se například kudy přesně je možné vést hráz, informace o použitých materiálech, jejich dostupnosti, logistice, nákladech a harmonogramu výstavby," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

V místě plánovaného vodního díla Skalička už odborníci dělají hydrogeologický monitoring, pomocí kterého zmapují zdejší hydrologické poměry. V roce 2016 začaly výkupy pozemků a staveb, které souvisí se stavbou vodního díla "Výkupy nemovitých věcí vyjdou přibližně na 1,2 miliardy korun. Do současné doby už bylo za nemovitosti vyplaceno více něž 750 milionů korun. Výkupy jsou naplánovány do konce roku 2027," podotkl Chmelař.

O vodním díle Skalička se mluví od povodní v roce 1997. Je součástí souboru protipovodňových opatření, která mají být na Bečvě postupně budována až k obci Troubky u Přerova. "Tento soubor opatření se bude v aktuálních cenách pohybovat kolem šesti miliard korun, z toho vybraná varianta vodního díla Skalička, tedy boční suchý poldr, bude představovat čtyři až 4,5 miliardy korun," uvedl loni na jaře ministr Nekula.


Zdroj: ČTK, 10. 2. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 23:31