Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na Vysočině vyrábí nejvíc mléka v ČR, loni dodávky ještě zvýšili

13. 2. 2023 | ČTK

Chovatelé krav na Vysočině, kteří jsou dlouhodobě největšími producenty mléka v Česku, loni zvýšili výrobu o 2,6 procenta na 612,6 milionu litrů. Svůj podíl na republikové produkci mléka v meziročním porovnání zvýšili o 0,3 procenta na 18,8 procenta. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla na Vysočině ke konci minulého roku také nejpočetnější stáda skotu.

Zemědělci na Vysočině se podle statistiků loni v prosinci starali o 221.268 kusů skotu. Podobně početný chov skotu byl v Jihočeském kraji, kde bylo na farmách jen přibližně o 500 zvířat méně. V produkci mléka má ale Vysočina mezi kraji výraznou převahu. Středočeští chovatelé dojnic, kteří byli loni druhými největšími dodavateli mléka v Česku, vyprodukovali 406 milionů litrů, tedy o třetinu méně než na Vysočině.

O mléko mají podle oslovených zemědělců mlékárny stále zájem. Cena za mléko se ale podle nich zvyšuje pomaleji než náklady na jeho výrobu. Některé větší zemědělské podniky v regionu dostávaly loni v průměru za litr mléka okolo 11,50 koruny. V současnosti někteří chovatelé dostávají i mezi 12 až 13 korunami, mlékárny prý už ale naznačují, že cenu sníží.

Podle zástupce Zemědělského svazu ČR na Žďársku Václava Špačka by zemědělci potřebovali mít cenu za litr mléka nad 12 korunami. Uvedl, že roste tlak na mzdy pracovníků, v chovech dojnic je také vysoká spotřeba energií, jejichž ceny stouply, zvýšily se náklady na hnojiva a podobně. Přínosem chovu skotu je z agronomického pohledu to, že podniky mají vlastní organické hnojivo v podobě hnoje nebo kejdy, které zlepšuje kvalitu půdy.

Celková výroba mléka v ČR se loni podle statistik meziročně zvýšila o 0,9 procenta na 3,25 miliardy litrů. Skotu bylo v českých chovech ke konci loňska 1,39 milionu kusů, v porovnání s koncem roku 2021 se počet těchto dobytčat zvýšil o 2,3 procenta. Na Vysočině byl v meziročním porovnání počet kusů skotu loni v prosinci vyšší o 4,5 procenta.


Zdroj: ČTK, 13. 2. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 01:42