Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 13.2.2023

14. 2. 2023 | Agris

Data ČSÚ ukázala další nárůst stavů přemnožené spárkaté zvěře. Ta znemožňuje obnovu pestrých lesů

Jedna z hlavních příčin současných dlouhodobých problémů s přemnoženou zvěří a obrovskými škodami na státním i soukromém majetku je takřka zapouzdřený systém lidové myslivosti, která se snaží i 30 let po revoluci stále fungovat co nejvíce odděleně od vlastnictví půdy a od zemědělského a lesního hospodaření.

Projekt Ovoce do škol poběží dalších pět let. Peníze by šlo využít lépe, poukazují některé školy

Ovoce a zeleninu do škol budou děti dostávat ještě minimálně pět let. Evropská unie dotace prodlouží. Ministerstvo zemědělství by projekt chtělo rozšířit znovu i na druhé stupně, letos chodí zásilky jen na ty první. Některé školy i tak mluví o plýtvání.

Zemědělci na Vysočině vyrábí nejvíc mléka v ČR, loni dodávky ještě zvýšili

Chovatelé krav na Vysočině, kteří jsou dlouhodobě největšími producenty mléka v Česku, loni zvýšili výrobu o 2,6 procenta na 612,6 milionu litrů. Svůj podíl na republikové produkci mléka v meziročním porovnání zvýšili o 0,3 procenta na 18,8 procenta..

Ptačí chřipka zabila v Peru stovky lachtanů. Vědci se obávají, že se přizpůsobí savcům

Peru v úterý oznámilo, že na jeho území v posledních týdnech uhynulo na virus ptačí chřipky H5N1 přes 55 tisíc volně žijících ptáků a 585 lachtanů. Podle expertů jde o varovný signál, že se tato nemoc stále rychleji šíří. Prvním signálem, že se něco děje, byl nález mrtvých ptáků na pobřeží.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 14. 2. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:32