Agris.cz - agrární portál

Rhea holding otevře v červnu na Znojemsku výrobnu krmiv za půl miliardy Kč

23. 2. 2023 | ČTK

Firma Rhea holding otevře v červnu ve Starém Petříně na Znojemsku výrobnu krmiv za půl miliardy korun. Roční kapacita bude 120.000 tun. Ušetří tak dopravní náklady za desítky milionů Kč. Ve Ctidružicích na Znojemsku otevře letos firma výkrmnu prasat. Za loňský rok čeká skupina tržby kolem 2,5 miliardy a zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) 550 milionů. ČTK to řekl majitel Rhea holdingu Josef Kolář.

"Loňský rok byl v souhrnu dobrý, nicméně složitý. Živočišná výroba - až na produkci mléka - se zmítala ve velkých problémech. Děláme poměrně velké množství drůbežího a vepřového masa a tyto dva sektory nefungovaly vůbec. Vepřové maso bylo v obrovské ztrátě. To, co nám možná pomohlo, je Putinův výpad na Ukrajinu, který vyvolal paniku, co se bude dít s komoditami. Bez našeho přičinění nám stoupla cena rostlinných komodit a ztráty na úseku živočišné výroby jsme byli schopni sanovat," řekl Kolář.

Hlavní letošní investicí je výrobna krmiv na Znojemsku. Cílem je také šetřit náklady a životní prostředí. "Máme tolik farem, že už se vyplatí mít výrobnu sami pro sebe. A chováme se tím i ekologicky. Dnes vozíme krmivo na vzdálenosti větší než je sto kilometrů. Nově bude průměrná vzdálenost 20 kilometrů, ušetříme velkou část (naší) uhlíkové stopy. Očekávám úspory dopravních nákladů v desítkách milionů korun," řekl Kolář. Dopravní náklady na krmiva klesnou o 85 procent. Stavbu financuje Kolář z úvěru.

Skupina s 550 zaměstnanci obhospodařuje v jižních Čechách, na jihozápadní Moravě a jižním Slovensku 25.000 hektarů. V posledních letech investuje hodně do chovu prasat, přestože je ztrátový. Loni v květnu otevřela v Častohosticích u Moravských Budějovic novou farmu na odchov 600 prasnic za 115 milionů. Z tamního rozmnožovacího chovu míří prasničky do střední i východní Evropy. Letos otevře výkrmnu prasat ve Ctidružicích, kde bude 10.000 prasat ve výkrmu. Skupina má asi 2200 prasnic, ročně vyrobí 3500 tun vepřového masa.

Holding rovněž investuje do drůbeže. Loni otevřel farmu na chov kuřat, na 312.000 kusů v Hejnicích, části obce Staré Hobzí. Dodává odtamtud společnosti Vodňanská drůbež. Farmu pro výkrm brojlerů, kde bude kapacita chovu téměř půl milionu kusů, chystá u Uherčic na Znojemsku. Drůbežárnu pro 350.000 kuřat chtěl holding stavět v Jemnici na Třebíčsku, lidé v referendu ale stavbu odmítli. Živočišná výroba tvoří přes polovinu obratu skupiny, která chová 850.000 kuřat. Ročně vyrobí asi 8500 tun drůbežího masa.

Loni postavila skupina novou posklizňovou linku s kapacitou 16.500 tun, do zemědělských strojů investovala asi 100 milionů. Jednou z akvizic byl pastevní chov v Beskydech, asi 2500 hektarů, firma Zemos Javorník.

Při žních měla skupina loni výnos u řepky 4,3 tuny z hektaru, u pšenice 7,5 tuny, z ječmenů přes sedm tun. Jako jiným jí rostou náklady na energie i hnojiva. Hodně využívá tepelná čerpadla. "Ve Ctidružicích budeme prasatům vytápět energií, kterou vezmeme z kejdy. Kejdu ochladíme a tím také zabraňujeme úniku amoniaku," řekl Kolář.

Mzdy zvedl holding o 11 procent, průměrný plat je výrazně přes 30.000 Kč. V listopadu vyplatil všem odměnu 10.000 Kč jako pomoc v krizi. Skupina nemá žádné zahraniční pracovníky.

Skupina má asi 3500 dojnic. V holdingu jsou víc než dvě desítky zemědělských družstev a pekárna. Do skupiny patří i stavební firma či 800 hektarů rybníků kolem Velkého Meziříčí s roční produkcí 450 tun kaprů a kolem 50 tun dalších ryb. Skupina denně vyrobí 100.000 litrů mléka, většinu dodává pro Moravia Lacto. Holding vlastní 300 hektarů lesů, provozuje i vinařství.


Zdroj: ČTK, 23. 2. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 22:25