Agris.cz - agrární portál

S teplejším počasím začínají růst prodeje zahradního nářadí či semen zeleniny

27. 2. 2023 | ČTK

S teplejším počasím začínají růst prodeje zahradního nářadí či semen zeleniny a květin. Češi s předstihem nakupují i zahradní nábytek. Květinářství pozorují zvýšený zájem o květiny v pestrých barvách, jako je žlutá, oranžová nebo růžová. Vyplývá to z informací prodejců, které oslovila ČTK.

Například v prodejnách Mountfield letos zákazníci více poptávají organická hnojiva a substráty, stejně jako v uplynulém roce se však prodávají i kultivátory půdy a provzdušňovače trávníku. Kategorií, která meziročně roste o několik desítek procent, je zahradní technika na baterii, řekla ČTK mluvčí Kateřina Böhmová.

Ze semen pro výsadbu zeleniny podle ní letos vedou ředkvičky, rajčata, hrách, mrkev a paprika, z bylinek majoránka, bazalka, pažitka, petržel a kopr. "Je zřejmé, že lidé se vzhledem ke zvýšeným cenám potravin a také většímu zájmu o zdravější potraviny vrhli na pěstování vlastní zeleniny," uvedla Böhmová. Na část potřeb pro zahradu a dalšího zboží se podle ní nyní vztahují slevy. Po ukončení akce v následujících dnech firma zavede ceny, ve kterých se již promítnou její zvýšené náklady, doplnila.

V Bauhausu si lidé stále ještě kupují zahrádkářské zboží na zimu, jako jsou například příkrmy přezimujícího ptactva. Roste však poptávka po substrátech, sklenicích nebo pařeništích, řekl ČTK manažer nákupu Petr Novák. Většina sortimentu podle něj meziročně zdražila, u minerálních hnojiv, prostředků na ochranu rostlin nebo travních směsí nárůst činil přes desetinu. "Na druhou stranu se ale u řady položek podařilo díky různým okolnostem, jakými je například silná koruna, levnější námořní doprava či změna dodavatele, ceny redukovat," uvedl.

V řetězci Globus letos zákazníci žádají především sazenice macešek. Firma do své nabídky nově zařadila nářadí značky CAT, řekla mluvčí Aneta Turnovská. Prodejny Tesco s teplejším počasím hlásí zvýšený zájem o květináče nebo cibuloviny. "Zákazníci volí výrobky, se kterými už měli dobrou zkušenost v minulosti a příliš nemění své zvyklosti," uvedl mluvčí Michal Kuzmiak.

Přes e-shop Mall.cz zákazníci ještě hnojiva a osiva tolik nekupují. "Zdá se, že zahrádkáři jsou ještě v režimu zimního spánku a čekají, až přejdou nadcházející mrazivé dny," uvedl mluvčí Jakub Charvát. V posledních týdnech je podle něj větší zájem spíše o štípače, sekery a akumulátorové pily. Zahrádkářské zboží meziročně zdražilo asi o devět procent, doplnil.

Květinářství Belles Fleurs nyní více prodávají tulipány v rozmanitých barvách, ale také hyacinty, prvosenky a narcisy. Nárůst poptávky proti minulému roku firma pozoruje u zinkových obalů, do kterých se dávají cibuloviny na balkony a terasy, uvedla pro ČTK jednatelka Jana Vyhnalová. V Květinách Expres zákazníci s příchodem jara často nakupují také kosatce či pryskyřníky. "Růže jdou v obchodě úplně stranou a největší využití mají nyní na maturitních plesech, které jsou v plném proudu," řekla jednatelka Monika Dušková.


Zdroj: ČTK, 27. 2. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:58