Agris.cz - agrární portál

Veterináři odhalili v malochovu v Krušovicích ptačí chřipku, 17. letošní v ČR

1. 3. 2023 | ČTK

Veterináři odhalili v malochovu v Krušovicích na Rakovnicku ohnisko ptačí chřipky. Chovatel nahlásil postupný úhyn sedmi kusů drůbeže z celkového počtu 66 slepic, kachen, hus a krůt. Počet zjištěných ohnisek ptačí chřipky v Česku tak letos stoupl na 17. Zbývající drůbež veterináři utratí, okolo ohniska vymezí uzavřená pásma a v nich přijmou mimořádná veterinární opatření, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

"Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky a poslali je do Státního veterinárního ústavu Praha na vyšetření, které následně potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5N1. Na stanovení patogenity se v současnosti čeká," uvedl Vorlíček.

V hospodářství byla přijata opatření, jejichž cílem je zamezit šíření nákazy. "Zbývající kusy budou utraceny. Okolo ohniska byla vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření. Pásmo dozoru přesahuje do Ústeckého kraje," dodal mluvčí.

Poslední případ ptačí chřipky se objevil minulý týden v malochovu drůbeže v Benicích na jihovýchodě Prahy. V hospodářství bylo 54 kusů drůbeže, chovatelé nahlásili veterinářům úhyn dvou kusů, zbývající kusy drůbeže musely být utraceny.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 15:30