Agris.cz - agrární portál

Sněmovna bude příští středu jednat z popudu ANO o cenách potravin

1. 3. 2023 | ČTK

Sněmovna bude příští středu odpoledne z podnětu ANO jednat o cenách potravin. Mimořádnou schůzi na čtvrtek 8. března od 16:00 svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Informoval o tom její mluvčí Martin Churavý. Jde již o čtvrtou mimořádnou schůzi, kterou v poslední době poslanci ANO iniciovali. V pátek svolala z jejich podnětů předsedkyně Sněmovny hned dvě schůze, a to k dostupnosti některých léků a k návrhu na pětileté zmrazení platů vrcholných politiků. Termín jejich zahájení bude záviset zejména na postupu nynější mimořádné schůze svolané z podnětu koaličních poslanců ke sporné vládní předloze o snížení červnové valorizace důchodů.

Příští středu tak čeká poslance nejprve řádná schůze a na ní schvalování vládního návrhu zákona o České televizi a Českém rozhlasu, které především mění výběr členů rad obou veřejnoprávních médií. Na odpoledne je od 15:00 svolána mimořádná schůze k návrhu hnutí ANO zvýšit rodičovský příspěvek o třetinu. Hnutí ANO navrhlo, aby rodičovský příspěvek činil 400.000 korun.

Ceny potravin patří k častým tématům sněmovní opozice. Pozornost upoutal příspěvek místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka (ANO) na sociálních sítích, kde porovnával cenu leča podle cen surovin za časů nynější vlády Petra Fialy (ODS) a cen za doby vlády Andreje Babiše (ANO) v roce 2021. Vyšlo mu, že nynější lečo je 2,5krát dražší.

"Agrofert je nejsilnějším hráčem na českém trhu potravin," napsal na twitteru místopředseda Senátu Tomáš Czernin (TOP 09) s poznámkou, jestli by předseda ANO Andrej Babiš neměl ceny potravin řešit jinde než ve Sněmovně. Do koncernu Agrofert z Babišových svěřenských fondů patří největší pekárenská společnost v Česku a velcí výrobci mléčných a masných výrobků.

Ekonomka a někdejší zástupkyně České republiky při Světové bance Jana Matesová opakovaně poukazuje na nedostatečnou konkurenci na českém trhu potravin u prodejců i výrobců, v této souvislosti jmenovala i Agrofert. Trh prodejců i výrobců potravin v ČR je velmi koncentrovaný a v rostoucích cenách se může projevovat zneužívání tržní síly, uvedla Matesová v polovině února v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle Eurostatu vzrostly ceny potravin v tuzemsku loni o 27,2 procenta, a Česko tak bylo šesté v EU pokud jde o jejich zdražování. Podle Potravinářské komory ČR není pro snižování cen potravin v současné době prostor kvůli stále rostoucím nákladům výrobních a zpracovatelských podniků. Komora míní, že letos by ceny potravin mohly ještě mírně růst a postupně se stabilizovat ve druhé polovině roku.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza zastává názor, že pokud chce vláda snížit ceny potravin, musí navrhnout snížení DPH a prověřit tržní sílu dodavatelských řetězců. To, že by zdražování potravin způsobovaly obchodní řetězce zvyšováním svých marží, Prouza odmítá.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Chce, aby prověřil jeho výrazné zdražení na podzim loňského roku. Kvůli slevovým akcím při prodeji cukru se obrátil na Českou obchodní inspekci kvůli možnému klamání spotřebitele.


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 10:40