Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 6.3.2023

7. 3. 2023 | Agris

Za nedostatek zeleniny a ovoce v Británii brexit příliš nemůže

V Česku a dalších jiných koutech Evropy v posledních týdnech zdražily ovoce a zelenina. Ještě hůře ale na tom ve srovnání se zbytkem Evropy je Velká Británie, kde některé obchody už dokonce musely zavést prodej některých druhů zeleniny a ovoce na příděl.

Majitel jablečných sadů: České jablko mizí, pomohly by kontroly původu jablek

Kvůli nízké výkupní ceně jablek a rostoucím nákladům zastavil jeden z největších českých pěstitelů jablek v Tuchorazi na Kolínsku veškeré investice. Sady Tuchoraz i partnerské distribuční družstvo Bohemia Apple očekávají za loňský rok hospodářský výsledek na nule.

Zemědělci: Nediktujeme ceny produkovaných komodit, jsou dané burzou a trhem

Zemědělci si nediktují ceny komodit, které produkují, jsou dané burzou a trhem, řekli ČTK větší farmáři z Plzeňska. Drahé potraviny v obchodech podle nich nemohou ovlivnit. Farmářům z Plzeňského kraje od poloviny loňského října klesají ceny všech základních komodit, které prodávají na trhu, ale potraviny v obchodních řetězcích nezlevňují.

Dovoz rostlin náchylných k napadení bakterií Xylella fastidiosa do České republiky má pozastaveno patnáct zemí

Na základě rozhodnutí Evropské unie odmítá Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) dovážené zásilky s rostlinami náchylnými k bakterii Xylella fastidiosa. Opatření se týká zásilek s rostlinolékařským osvědčením vydaným po prvním březnu 2023, celkem z patnácti určených zemí.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 7. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 12:27