Agris.cz - agrární portál

Rusko dohodu o vývozu ukrajinského obilí prodlužuje o 60 dnů, řekla Zacharovová

17. 3. 2023 | ČTK

Rusko dohodu o vývozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských produktů přes Černé moře prodlužuje o 60 dnů, řekla včera mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Dohoda podepsaná loni v červenci byla o 120 dní prodloužena už v listopadu a její platnost vyprší v sobotu.

"Dohoda byla prodloužena o 60 dnů," řekla Zacharovová. Podle agentury DPA mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric nicméně řekl, že jednání pokračují, žádné další podrobnosti k tomu ale neuvedl.

Podle textu úmluvy se její platnost prodlužuje o dalších 120 dnů, pokud proti tomu žádná ze stran nevznese námitky. DPA upozorňuje, že jeho změnu, tedy zkrácenou délku platnosti, by musely odsouhlasit všechny strany.

Dohoda uzavřená loni v létě umožnila obnovení vývozu obilí a dalších zemědělských plodin z ukrajinských přístavů na pobřeží Černého moře, které zablokovalo Rusko po začátku své invaze na Ukrajinu. Na jejím dojednání se podílelo Turecko a OSN.

Moskva se snaží prosadit, aby smlouva platila jen dalších 60 dnů a aby byly splněny i její další požadavky. Ačkoliv se na ruský zemědělský export výslovně nevztahují sankce, které Západ na Rusko uvalil kvůli jeho invazi na Ukrajinu, Moskva tvrdí, že omezení jejího finančnictví, pojišťovnictví a logistiky jsou překážkou, aby mohla produkty vyvážet. Rusko také chce, aby mohlo znovu používat potrubí na čpavek, které vede přes území Ukrajiny.


Zdroj: ČTK, 17. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:51