Agris.cz - agrární portál

Na MZe se poprvé sejde meziresortní skupina kvůli vysokým cenám potravin

21. 3. 2023 | ceskenoviny.cz

Na ministerstvu zemědělství (MZe) se dnes poprvé sejde meziresortní skupina, která se má zabývat vysokými cenami potravin. Kromě zástupců MZe mají být součástí skupiny zástupci ministerstva financí a obchodu, zástupci úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV). Skupina se má podle MZe mimo jiné zabývat kompetencemi kontrolních orgánů. 

O vzniku skupiny informoval ministr zemědělství Zdeněk Nekuly (KDU-ČSL), jeho resort má skupinu také vést. V budoucnu by se podle ministra měla zabývat také možnou úpravou legislativy týkající se slevových akcí v obchodech.

Nekula se na konci února obrátil na Českou obchodní inspekci (ČOI), aby prověřila možné klamání spotřebitele kvůli slevové akci na cukr. Kontrola ještě neskončila, podle inspekce ale zatím nic nenasvědčuje porušení zákona.

ČOI již dříve uvedla, že u slevových akcí kontroluje především dodržování zákona o ochraně spotřebitele. Ten uvádí, že prodejce musí dát ke slevě informaci o nejnižší ceně výrobku za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.

ČOI také uvedla, že možné klamání spotřebitele zemědělských a potravinářských výrobků kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která se věnuje i kontrolám týkajících se slev. Potravinářskou inspekci s podnětem ministra Nekuly seznámila.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 21. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:27