Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 21.3.2023

22. 3. 2023 | Agris

Za rekordně drahá vejce může ptačí chřipka a zdražování obchodních řetězců. Ministr Nekula podal další podnět antimonopolnímu úřadu

Za vejce spotřebitelé platí v posledních měsících stále více. Podle Českého statistického úřadu letos v lednu meziročně v obchodech zdražila o 92 %. Důvodem jsou rostoucí náklady chovatelů, ptačí chřipka a také vysoké obchodní přirážky supermarketů.

Vinaři na jižní Moravě se opět obávají sucha

Už přibližně za měsíc by se měly moravské vinohrady začít opět probouzet k životu. Stejně jako vloni ale jižní Moravu trápí sucho. Obavy mezi vinaři vyvolává zejména úbytek podzemních vod.

Dotační podpora na ozdravení chovů prasat a drůbeže může zemědělcům přinést až 800 milionů

Státní zemědělský intervenční fond (Fond) začal vydávat zálohová rozhodnutí na opatření, která jsou zaměřená proti šíření nákaz prasat a na ozdravování chovů drůbeže. Zálohová opatření jsou vyplácená ve výši až 50 % a chovatelé tak získají až 800 milionů korun.

Mladí lidé nemají přístup k zemědělské půdě. Dotace problém neřeší

Čeští zemědělci stárnou a mladých v oboru není dost. Problémem je nejen špatná pověst zemědělství, ale i nedostupnost půdy, shodli se řečníci na debatě, kterou uspořádal server EURACTIV.cz.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 22. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 23:52