Agris.cz - agrární portál

Evropská komise má podezření na kartel v odvětví energetických nápojů

22. 3. 2023 | ČTK

Evropská komise (EK) provedla v několika členských zemích Evropské unie neohlášené kontroly v prostorách firmy působící v sektoru energetických nápojů. Má podezření, že tato firma porušuje antimonopolní pravidla EU, která zakazují kartelové dohody a zneužívání dominantního postavení na trhu. Komise o tom informovala v dnešní tiskové zprávě, název podniku však nesdělila.

"Komise se obává, že kontrolovaná firma možná porušila antimonopolní pravidla EU, která zakazují kartely a omezující obchodní praktiky," uvedla EK ve zprávě. "Kontrolovaná firma také možná porušila pravidla EU, která zakazují zneužívání dominantního postavení," dodala.

Evropská komise zdůraznila, že provádění neohlášených inspekcí neznamená, že daná firma se skutečně provinila porušením antimonopolních pravidel. "Neohlášené inspekce jsou předběžným krokem při vyšetřování podezření na praktiky poškozující hospodářskou soutěž," uvedla.

Komise může v případě porušování antimonopolních pravidel vyměřit firmám pokutu až deset procent z jejich celosvětových tržeb.

pmh spr


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:45