Agris.cz - agrární portál

Na jihu Čech rychle roste počet hospodářských zvířat prodaných mimo EU

27. 3. 2023 | ČTK

Jihočeští veterináři loni odbavili z kraje 2911 zásilek skotu mířících do zahraničí, šlo o 72.865 zvířat. Jedna zásilka je většinou jeden kamion zvířat. Z toho 92 procent zásilek bylo do zemí Evropské unie, zbytek jinam. Počet zvířat prodaných do třetích zemí, tedy neunijních, rychle roste. Loni jich bylo meziročně zhruba o třetinu víc. Často míří do Turecka nebo do Afriky. Jihočeský kraj patří spolu s Vysočinou k těm, odkud se z Česka vyveze do ciziny nejvíc skotu. ČTK to řekli jihočeští veterináři.

"Obchod se skotem je velký. Markantně narůstá počet zásilek skotu do třetích zemí. Od nás jde skot často mimo Evropskou unii. Není to už jen Turecko, ale i do Afriky, do Ruska. Je to velký byznys a třetí země mají o ten dobytek zájem. Nemají tam ta zvířata. A není to jen skot, jsou to i ovce, které jdou do Afriky," řekla ČTK Lucie Filásová z jihočeské veterinární správy. Turci si podle ní mnohdy jezdí zvířata do Česka sami vybírat.

Jihočeští veterináři loni odbavili také 124 zásilek prasat do zahraničí, šlo o 33.605 zvířat, všechna do zemí EU. U ryb to bylo 576 zásilek do unijních zemí a 15 do třetích zemí.

Jihočeští veterináři uložili loni pokuty za 2,3 milionu korun, podobně jako v posledních letech před koronakrizí. Předloni vyměřili sankce za 1,5 milionu Kč. Loni udělali 677 kontrol zaměřených na péči o pohodu zvířat, porušení zákona zjistili při 96 z nich.

vkc gcm


Zdroj: ČTK, 27. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:20