Agris.cz - agrární portál

V Moravskoslezském kraji loni přibylo nákazy morem včelího plodu

27. 3. 2023 | ČTK

V Moravskoslezském kraji loni přibylo nákazy morem včelího plodu. Veterinární inspektoři zjistili 33 ohnisek, předloni jich bylo 16. Zlikvidováno loni muselo být kvůli nákaze 145 včelstev, v roce 2021 jich bylo 99. Po více než 20 letech byla loni v kraji, na Fýdecko-Místecku, diagnostikována také hniloba včelího plodu. ČTK to řekli ředitel Krajské veterinární správy v Moravskoslezském kraji Severin Kaděrka a ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Zbyszek Noga.

Úplně vymýtit mor včelího plodu se podle nich asi nedá. Přenáší se kontaktem mezi včelami, například při přesunu včelstev mezi včelaři. Důvodů šíření moru včelího plodu ale podle veterinární správy může být více.

Nejvíce nakažených včelstev je v kraji obvykle na Frýdecko-Místecku. "Je to taková nárazníková oblast u Slovenska i Polska. Těžko říct, jestli si tam někdo třeba nepomůže nějakým dovozem, o kterém se nedozvíme," řekl Noga.

Nákaza se zjišťuje ze vzorku měli, tedy odpadu, který se tvoří na dnech úlů. Včelstva, u nichž je výskyt nemoci zjištěn, se musí likvidovat, aby se zabránilo šíření nákazy. Obvykle se spálí. Chovatelé mají nárok na náhradu od státu. V kraji je téměř 6000 včelařů, kteří mají zhruba na 8000 stanovištích téměř 65.500 včelstev.

"Když se likviduje včelstvo, tak opravdu všechno, co souvisí s chovem, by měli zlikvidovat. Ale včelaři jsou schopni si něco někde schovat, a i to může být zase zdrojem nákazy. Včelař to pak někomu půjčí, prodá a může být problém, nebo si to nechá a znova to použije na stejném stanovišti," řekl Noga.

Podle vedoucího odboru útvaru ředitele Jana Zezulčíka se na porušení pravidel včelaři nepřijde často. "Ale v minulosti jsme vedli správní řízení o porušení pravidel mimořádných veterinárních opatření, když jsme zjistili, že včelař si nějaké vybavení nechal, nespálil ho a pak se mu tam opakovaně objevil mor," řekl Zezulčík.

Uvedl, že před několika lety se díky dotacím od Moravskoslezského kraje podařilo odhalit větší množství ohnisek nákazy, když včelaři dobrovolně odevzdali více vzorků, něž byla jejich povinnost. "Spousta včelstev se spálila a pak byl relativně klid. Ale teď už to zase narůstá," řekl Zezulčík.

Také hniloba včelího plodu, která se v kraji objevila po mnoha letech, se přenáší kontaktem mezi včelami nebo nářadím. Kaděrka řekl, že se nákaza může objevit, například když si včelař někde koupí včelí matku. "Je i možnost, že někteří včelaři nejsou registrovaní, neprovádí vyšetření, nevíme, kde nabyli včelstva. To může být taky zdrojem. Každým rokem dostaneme podnět, že někde je na poli kočovný úl, a zjišťujeme, jestli je registrovaný," řekl Kaděrka.

Noga řekl, že situace u hniloby včelího plodu je výjimečná. "Bylo to jenom u jednoho včelaře. Stanoviště se celé spálilo a od té doby není nic. Nejsou tam žádná opatření a prozatím žádný další výskyt není a nepředpokládá se, pokud to tak lze říct, že něco bude," řekl Noga.


Zdroj: ČTK, 27. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:40