Agris.cz - agrární portál

Znovín Znojmo získal medaile na soutěžích růžových vín i odrůdy Sauvignon

28. 3. 2023 | ČTK

Vinařství Znovín Znojmo získalo velkou zlatou medaili na první ze série soutěží Concours Mondial de Bruxelles věnované růžovým vínům, na sesterské soutěži odrůdy Sauvignon přidalo jednu ze čtyř zlatých medailí pro bílá vína. O výsledcích obou soutěží informoval v tiskové zprávě Vinařský fond, který účast tuzemských vín na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

"Moravská a česká růžová vína jsou dlouhodobě velmi populární a je dobře, že se prosazují i na mezinárodní scéně, kde je cítit silný trend v jejich konzumaci, například ve Velké Británii už tvoří kolem 30 procent trhu, v jejich tvorbě je tedy velký potenciál. Sauvignon pak patří mezi nejoblíbenější odrůdy na světě a i tam naši vinaři obstojí. Dalším potěšujícím faktorem je, že medaile nezískávají jen velká vinařství, ale i ta menší, rodinná," uvedla marketingová ředitelka Národního vinařského centra Dagmar Fialová.

Soutěž Concours Mondial de Bruxelles vznikla v roce 1994, od roku 2006 je putovní a v roce 2020 ji hostilo Brno. Každoročně zahrnovala přes 10.000 vzorků vín, od loňského roku ji pořadatelé rozdělili do čtyř částí. První, která se letos odehrála v jihofrancouzském Montpellier, je věnovaná růžovým vínům, květnová červeným a bílým vínům, červnová šumivým vínům a celou sérii uzavře v září soutěž sladkých a fortifikovaných vín.

Mezi 1150 vzorky růžových vín z 25 zemí Znovín bodoval nejen ziskem velké zlaté medaile za πnot noir 3,14 Rulandské modré Rosé, pozdní sběr 2020, ale i zlatou medailí za Cabernet Sauvignon rosé, jakostní víno 2021 a stříbrnou medailí za Cabernet Sauvignon rosé Rogue, pozdní sběr 2022. Další stříbrnou medaili získalo Vinařství U Kapličky.

Stejný pořadatel jako jednotlivé části Concours Mondial de Bruxelles, tedy bruselská společnost Vinopres, pořádá také samostatnou soutěž odrůdy Sauvignon nazvanou Concours Mondial du Sauvignon. Loni na této soutěži získalo Vinařství Skalák titul šampiona, letos získala čtyři vinařství zlatou medaili. Bodovalo Vinařství Čech z Tvrdonic, Vinařství Hanzel z Dobšic, Vinařství Štěpán Maňák z Žádovic a Znovín Znojmo. Vinaři získali také šest stříbrných medailí.


Zdroj: ČTK, 28. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:28