Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 27.3. 2023

28. 3. 2023 | Agris

Hraboši řádí jako snad nikdy, zemědělci očekávají miliardové škody

Škoda za letošní přemnožení hraboše bude v řádu miliard korun. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu Zemědělského svazu ČR. V něm zatím odpovídala zhruba stovka podniků, které nahlásily škody na 40 tisících hektarech polností.

Pouhé produkční výsledky v zemědělství poskytují jen částečný obraz reality

Český statistický úřad aktuálně zveřejnil předběžné ekonomické závěry k zemědělství za rok 2022, které opět skončilo se ziskem, nyní však ještě významně větším než jindy.

Bloomberg: Nedostatek cibule otevírá novou kapitolu světové potravinové krize

Lalaine Basaová používá cibuli k přípravě jarních závitků ve svém cateringovém podniku severně od Manily. Teď ale kvůli růstu cen na Filipínách změnila recept a používá poloviční množství. Fatima z marockého hlavního města Rabatu pak cibuli a rajčata kvůli vysoké ceně už nekupuje.

I intenzivní zemědělství může být ekologické, říká šéf Agro Jesenice

Zemědělský podnik Agro Jesenice obhospodařuje pět tisíc hektarů zemědělské půdy. Z tržních plodin pěstuje obiloviny, řepku, mák, hrášek a krmné plodiny. Chová dva tisíce kusů skotu, ročně vyrobí 13,5 milionu litrů mléka. Dále chová 10 tisíc prasat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 28. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:05