Agris.cz - agrární portál

Chřestová sezona v Hostíně má začít 20. dubna, zdražení bude o jednotky korun

28. 3. 2023 | ČTK

Chřestová sezona v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku má začít 20. dubna, zdražení bude o jednotky korun. Kilogram chřestu bude stát podle jakosti od 80 do 220 korun. Firma také letos spustila novinku, pěstování a prodej českého křenu, informoval dnes v tiskové zprávě Jan Charvát ze společnosti Český chřest.

Sklizeň chřestu tradičně začíná bílým chřestem a přibližně po dvou týdnech následuje i zelený chřest. K dostání bude přímo na farmě a také ve vybraných obchodních řetězcích. Podle Charváta je český chřest chutnější než dovezený. Důvodem je i způsob pěstování ekologickým způsobem. "V dnešní době je určitě i neméně důležitá skutečnost, že se náš chřest nemusí vozit přes půlku Evropy kamiony a dramaticky zvyšovat uhlíkovou stopu," uvedl Charvát. Podle něj to platí i pro další zeleninu, která se do Česka zcela zbytečně v mnoha případech dováží, přestože existuje lokální a cenově naprosto stejná náhrada.

V případě křenu se ČR podle Charváta stala v posledních dvaceti letech závislá na jeho dovozu ze zahraničí. "Poté, co se nám na české stoly podařilo vrátit chřest, chceme se nyní poprat i o návrat českého křenu. Náš křen se samozřejmě stejně jako náš chřest nemusí odnikud dovážet a jeho chuť je oproti zahraniční konkurenci výrazně ostřejší. Je to způsobeno vyšším obsahem hořčičných olejů," uvedl Charvát.

Zahájení chřestové sezony bude 20. dubna v Hostíně spojené s kulturním programem. Další tradiční akcí budou 13. a 14. května Chřestové a křenové slavnosti.


Zdroj: ČTK, 28. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:21