Agris.cz - agrární portál

Klima se mění, je potřeba připravit protipožární prevenci pro celé Česko, shodl se šéf hasičů s ministrem

28. 3. 2023 | Ministerstvo životního prostředí

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v rámci výjezdu do Ústeckého kraje navštívil také Národní park České Švýcarsko. Nad požárem zasaženým územím se setkal se šéfem Hasičského záchranného sboru generálem Vladimírem Vlčkem, ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko Petrem Křížem a starosty zdejších obcí. Společně se shodli, že v souvislosti s probíhající klimatickou změnou musí být Česká republika připravena na možnost dalších velkoplošných požárů. Mezi hlavní společné kroky Hasičského záchranného sboru, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství patří definice zásad požární bezpečnosti v lesích a zajištění kapacit pro letecké hašení. Zároveň se shodli na společném postupu při nákupu nové hasicí techniky.

„Jsem rád, že jsem se mohl s panem generálem Vlčkem potkat přímo na místě ničivého požáru. Naším společným cílem je se z požáru v Českém Švýcarsku hlavně ponaučit. Klimatická změna na nás nebude čekat, a proto je potřeba společně pracovat na protipožární prevenci celého Česka. Bylo by velkou chybou, myslet si, že se nám velkoplošné požáry vyhnou, když se klima v Česku přibližuje tomu, na co jsme bývali zvyklí ve Středomoří. Že se to stalo zrovna v Českém Švýcarsku je souhra mnoha faktorů v čele s lidskou nezodpovědností, stejné požární riziko se však dotýká velké spousty dalších lesů zničených kůrovcovou kalamitou,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Hasičský záchranný sbor se domluvil s Ministerstvem životního prostředí na společném postupu při přípravě nové metodiky požární prevence, která by měla zahrnovat i zlepšení informační infrastruktury a nákup hasební techniky.

„Požárů lesů na území České republiky přibývá. V loňském roce hasiči zasahovali u 2 473 požárů, což je o téměř tisíc požárů víc než v roce předchozím. Konkrétně požár v Národním parku České Švýcarsko je v naší historii naprosto unikátní svým rozsahem, terénem, počtem nasazené techniky i hasičů, způsobem vedení zásahu a v neposlední řadě i dopadem na život obyvatel i návštěvníků národního parku. Abychom byli efektivně připraveni čelit obdobným situacím, potřebujeme nastavit změny v právních předpisech a pravidlech požární bezpečnosti. Jedná se zejména o včasnou detekci požáru, přístupové komunikace, odstupové vzdálenosti a zdroje požární vody, jakož i vybavení jednotek HZS a jednotek Sborů dobrovolných hasičů, bez kterých je zásah na rozsáhlých lesních požárech nepředstavitelný. Samostatnou kapitolou je modernizace systému leteckého hašení požárů, kdy vnímáme jako nezbytné využití zejména vrtulníků s hasicí schopností minimálně 3 tisíce litrů vody, což je systém finančně podporovaný EU,“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

„Na základě doporučení od Ústavu pro výzkum lesních ekosystémů (IFER) provádíme těžby souší v okolí obcí. Cílem je zlepšit přístupnost pro hasiče v případě požáru. Na podzim na takto vytěžených místech také provedeme výsadby listnatých stromů, které vykazují vyšší odolnost v případě požáru. Po dohodě s Hasičským záchranným sborem také aktuálně provádíme kontroly průchodnosti cest pro záchranné složky, vyhodnocujeme území parku z hlediska vhodnosti pro umístění nádrží na hasební vodu v terénu národního parku a chystáme se rozšířit cestní síť pro složky integrovaného záchranného systému. Pořizujeme také čtyřkolku vybavenou hasební nástavbou pro snadnější dopravu materiálu do terénu. Důležité je, nadále vykonávat v rizikových obdobích zesílený dohled nad územím,“ uvedl ředitel Správy NPČŠ Petr Kříž.

Ministr Hladík se přímo v terénu také setkal se starosty obcí ležících na území národního parku. Společně se bavili o probíhajících činnostech, jejichž hlavním cílem je zajistit bezpečnost v daném území.

„Je důležité si uvědomit, že se nacházíme v prostředí, které je v mnoha ohledech unikátní. I proto je to národní park, který milují stovky tisíc lidí a s nadšením se sem vracejí. Našim společným zájmem je zachovat zdejší přírodní hodnotu. Zároveň ale s ohledem na bezpečnost intenzivně pracujeme na zpřístupnění co nejvíce turistických cílů. Chceme ale turistům také představit nové pohledy na zdejší krajinu. České Švýcarsko se změnilo a měnit se bude každým rokem tak, jak se tu bude obnovovat okolní příroda. To samo o sobě je velmi atraktivní a věřím, že si nové České Švýcarsko velmi rychle najde cestu do srdcí nejen českých ale i zahraničních turistů. Není žádný důvod se obávat do Českého Švýcarska přijet, správa národního parku, zdejší obce i podnikatelé jsou na turistickou sezónu připraveni,“ doplnil ministr Hladík.

Tiskové oddělení MŽP

tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534

e-mail: tiskove@mzp.cz


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 28. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:08