Agris.cz - agrární portál

Arcibiskupské lesy a statky opět prodávají v aukci cenné dříví za miliony korun

30. 3. 2023 | ČTK

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc (ALSOL) prodávají v aukci v Chropyni na Kroměřížsku cenné dříví za miliony korun. Poslední možnost přihodit své nabídky mají zájemci dnes, vyhodnocení se uskuteční zítra. V nabídce je 15 druhů dřevin. Převahu v ní mají duby, o které je s ohledem na jejich mohutnost i široké možnosti využití rovněž největší zájem, sdělila dnes ČTK mluvčí ALSOL Dagmar Obšilová. Na aukci upozornila Česká televize.

Podnik aukci pořádá popáté, letos podruhé. Tentokrát podle mluvčí nabízí 1956 cenných výřezů o objemu více než 2290 metrů krychlových. "Cenové rozpětí je pochopitelně velmi rozmanité v závislosti na druhu a kvalitě dřeviny, nicméně pohybuje se řádově od tisíců do desetitisíců korun za metr krychlový dříví," řekla Obšilová.

Aukce se koná formou obálkové metody. Zájemci mají k dispozici katalog nabízených výřezů s přesným popisem jejich parametrů. Po dobu devíti dnů podnik zpřístupnil plochu s uloženými výřezy, kde si je lidé mohou detailně prohlédnout, případně přeměřit. "Do katalogu následně zapíšou navrhovanou cenu za daný kus a katalog buď odevzdají fyzicky do schránky či zašlou e-mailem," uvedla mluvčí.

Zájemci, kteří si nepotřebují dříví prohlédnout osobně, mohou využít on-line katalogy s fotografiemi. "Dnešní den je pomyslným vyvrcholením aukce, kdy mají zájemci poslední možnost přihodit své nabídky, které v průběhu zítřejšího dne (čtvrtka) budeme vyhodnocovat. Naším cílem je vyprodat veškeré dříví, které je v nabídce," řekla Obšilová.

Mezi zákazníky jsou dřevozpracovatelé z celé České republiky i ze zahraničí. České dříví kupují lidé z Německa, Polska, Rakouska nebo Francie. Využití najde ve stavitelství, nábytkářství, potravinářství, ale i umění. Kromě dubů lze v aukci získat například ořešáky, o něž mají zájem nábytkáři, nebo modříny, které vyhledávají řemeslníci.

Podstatná část nabízeného dříví pochází z lesů ve správě ALSOL. "Součástí nabídky jsou však i cenné sortimenty od dalších vlastníků či správců lesa z širšího okolí. Několik výřezů k nám doputovalo dokonce z Polska. Tyto aukce jsou pro nás skvělou příležitostí, jak zhodnotit kvalitní a cenné dříví a nabídnout tuto možnost i jiným vlastníkům, kteří takovou příležitost doposud neměli," doplnila mluvčí.

Výnosy z aukce využije společnost k financování svého lesnického hospodaření. Peníze přispějí například k obnově lesa postiženého kůrovcovou kalamitou, výchovným činnostem a k budování lesních cest, altánů pro veřejnost nebo opravě studánek. Podnik od roku 2013 hospodaří na více než 42.000 hektarech církevních lesů v Olomouckém a Zlínském kraji.


Zdroj: ČTK, 30. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:55