Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 29.3. 2023

30. 3. 2023 | Agris

Akademici z Mendelovy univerzity a ČZU se neshodnou na velikosti honiteb

Akademici z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně ve svém stanovisku k plánované novele zákona o myslivosti podpořili zmenšování minimální výměry honiteb na 200 až 250 hektarů ze současných 500 hektarů.

Varování spotřebitelům: Pyrolizidinové alkaloidy v bylinném čaji

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole bezpečnosti potravin bylinný čaj s téměř 15x překročeným limitem pro přítomnost pyrolizidinových alkaloidů. Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

Itálie vyhlásila válku masu kultivovanému v laboratoři, odporuje prý tradici

Italská vláda chce zakázat použití masa produkovaného v laboratoři, aby tak chránila gastronomické dědictví země. Italské firmy by na základě navrhované normy nesměly vyrábět potraviny nebo krmivo pro zvířata kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců, informovaly dnes zahraniční agentury.

Výkupní ceny kuřat jsou nedůstojné, zlobí se chovatelé. Stále více jich končí

Zhruba 20 procent drůbežářských podniků plánuje v letošním roce omezit produkci. Do tří let chce takto postupovat 30 procent drůbežářů a desetina chce v tomto podnikání skončit. Po roce 2027, kdy začne v Česku platit zákaz chovu nosnic v klecích, plánuje ukončit produkci 60 procent producentů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 30. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:32