Agris.cz - agrární portál

SVS připomíná chovatelům nutnost dodržovat opatření při přesunech domácích prasat do pásem s opatřeními kvůli výskytu afrického moru prasat

30. 3. 2023 | SVS ČR

Státní veterinární správa (SVS) tímto připomíná chovatelům prasat v České republice, že stále platí mimořádná veterinární opatření vydaná 21. prosince 2022 upravující podmínky přemísťování prasat domácích ze zbytku území státu do pásem, v nichž platí mimořádná veterinární opatření související s výskytem afrického moru prasat na Frýdlantsku. V poslední době se vyskytlo několik případů, kdy chovatelé toto nařízení porušili a SVS s nimi povede správní řízení o pokutě.

Na základě platných nařízení je od konce prosince 2022 zcela zakázáno přesouvat domácí prasata do takzvaného uzavřeného pásma II, až na výjimku, kterou je přesun zvířat na jatka. Pokud jde o tzv. uzavřené pásmo I, je povoleno přesouvat prasata také pouze na jatka. Zároveň však může místně příslušná krajská veterinární správa (KVS) na základě předchozí žádosti chovatele povolit výjimku z tohoto zákazu formou veterinárního osvědčení k přemístění chovaných prasat z hospodářství mimo uzavřené pásmo na jiné hospodářství v uzavřeném pásmu I. Bez veterinárního osvědčení není takový přesun možný.

Uzavřené pásmo II je oblast o výměře bezmála 200 km² (28 katastrálních území) z jejíhož území pochází všechny nálezy uhynulých divočáků, u nichž byla zjištěna nákaza africkým morem prasat. Uzavřené pásmo I navazuje jižním směrem na uzavřené pásmo II. Zahrnuje 65 katastrálních území o celkové výměře 531 km². V obou pásmech je lov prasat divokých umožněn pouze proškoleným lovcům. Každý ať už ulovený či nalezený divočák je povinně vyšetřen na AMP a myslivcům je vypláceno zástřelné nebo nálezné.

Od počátku výskytu nákazy zkraje loňského prosince byl AMP potvrzen u osmi uhynulých a jednoho uloveného prasete divokého. Nálezy potvrzují, že se nákaza v populaci volně žijících prasat ve Frýdlantském výběžku vyskytuje. SVS proto opakovaně apeluje zejména na myslivce a chovatele domácích prasat, aby dodržovali platná opatření a zásady biologické bezpečnosti. AMP se stále vyskytuje pouze u volně žijících prasat, zatímco u domácích prasat nebyla tato nákaza nikdy v ČR potvrzena.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS


Zdroj: SVS ČR, 30. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:23