Agris.cz - agrární portál

Společnost Nestlé uzavírá továrnu na pizzu, která mohla vést k úmrtí dvou dětí

31. 3. 2023 | ČTK

Společnost Nestlé oznámila uzavření továrny na severu Francie, která byla zapletená do kauzy otrav bakterií E.coli obsaženou v pizze značky Buitoni. Jako důvod uvedla pokles prodeje, informovala agentura AFP.

Rok po skandálu s kontaminovanými pizzami oznámila společnost Nestlé definitivní uzavření továrny v Caudry (Nord). Zavázala se ale, že nepropustí 140 zaměstnanců před lednem 2024, což je období, do kdy chce pro továrnu najít kupce.

Závod, který fungoval od roku 1982, vyráběl mraženou pizzu Fraîch'Up, jejíž kontaminace mohla vést k úmrtí dvou dětí a otravě desítek dalších lidí bakteriemi E.coli. Ty běžně žijí ve střevech zdravých lidí a zvířat. Ačkoli mnoho kmenů bakterií je neškodných, některé mohou způsobovat silné břišní křeče, krvavý průjem a zvracení.

Podle Nestlé je "kontaminace mouky nejpravděpodobnějším vysvětlením" přítomnosti bakterií na jejích pizzách. Podle departementu Nord ale mezi příčinami může být i "přítomnost hlodavců" či "nedostatečná údržba a čištění výrobních prostor" továrny, na které upozornily hygienické inspekce.

Úřady v Paříži od loňského května továrnu vyšetřují kvůli neúmyslnému zabití dvou lidí a neúmyslnému zranění dalších 14 osob.

Společnost Nestlé v tiskové zprávě loni v dubnu uvedla, že mražené pizzy Fraîch'Up značky Buitoni vyráběné ve Francii se na český ani slovenský trh nedovážejí. Výrobky prodávané na českém trhu pocházejí z výrobních závodů v Německu.


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:01