Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 30.3. 2023

31. 3. 2023 | Agris

Polský premiér žádá, aby Evropská komise omezila dovoz ukrajinského obilí

Polsko si přeje, aby Evropská unie použila všechny nástroje k omezení vývozu ukrajinského obilí na unijní trh. Na dnešní tiskové konferenci to řekl polský premiér Mateusz Morawiecki. Jeho vláda čelí hněvu polských rolníků, kterým vadí dopady přílivu ukrajinského obilí na ceny.

Zachraňme opylovače, jinak nebudeme mít dost potravin, varuje EU spolu s ochránci přírody

Evropská unie si již několik let láme hlavu s tím, jak navrátit do přírody opylovače. Užitečný hmyz totiž rychle mizí, čtyři z pěti kvetoucích rostlin jej přitom potřebují. Klíčový je i pro produkci potravin a budoucnost zemědělského sektoru.

Ovocnáři z Moravy předpokládají, že škody na ovoci budou po mrazu významné

Ovocnářská unie Moravy a Slezska se domnívá, že škody po mrazech, které přišly v noci z úterý na středu, budou významné a zásadně sníží sklizeň teplomilného ovoce. Jde o meruňky, broskve, třešně a také jahody.

Jak podpořit životaschopnost populací tetřívka obecného v České republice

Počet tetřívků obecných v České republice dlouhodobě výrazně klesá. Tento trend je zapříčiněn mnoha faktory, mezi které patří snižování hnízdní úspěšnosti, nárůst mortality mladých i dospělých jedinců, negativní změny charakteru stanovišť, nárůst populací původních i nepůvodních predátorů, turistika, působení globální klimatické změny a další vlivy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 31. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:29