The Capitals: V EU roste odpor vůči ukrajinskému obilí, Komisi se nedaří problém řešit

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


EVROPA

V EU roste odpor vůči ukrajinskému obilí, Komisi se nedaří problém řešit. Evropská komise se v pondělí pokusila přimět země blokující dovoz ukrajinského obilí ke změně názoru, avšak bez úspěchu. Zákaz dovozu navíc vedle Polska, Maďarska a Slovenska zvažuje další země – Bulharsko.

Problém tkví v nízké ceně ukrajinských zemědělských produktů, která již několik týdnů válcuje zemědělce dotčených států. Obilí přitom není jedinou spornou komoditou. Země EU zamezují dovozu dalších potravin, včetně ovoce, zeleniny či drůbeže.

Evropská komise v reakci na to oznámila, že zvažuje vytvoření podpůrného balíčku na pomoc zemědělcům, kteří čelí přílivu ukrajinských zemědělských produktů. Vlády navíc budou moci tuto podporu posílit penězi ze státních rozpočtů. Již v březnu také Komise uvedla, že Polsku, Bulharsku a Rumunsku udělí 56,3 milionu eur z krizové rezervy EU.

To však dotčeným zemím nestačí. Bulharský ministr zemědělství Javor Gečev si stěžuje mimo jiné na to, že Komisi informoval o problémech již v září loňského roku, efektivních opatření se však nedočkal.

V pondělí se také uskutečnily rozhovory mezi Varšavou a Kyjevem o možnosti obnovení dovozu potravin a obilí. Jednání ale zatím nepřineslo žádný výsledek. Citlivé téma dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny pak budou mít 25. dubna na stole ministři zemědělství sedmadvacítky.

„Jednání stálé probíhají. Je tu jedna překážka: My jako Polsko musíme mít stoprocentní jistotu, že produkty, které se sem dostanou, zde nezůstanou. To jsme polským zemědělcům slíbili, a musíme proto přijít s vhodnými mechanismy,“ řekl na tiskové konferenci polský ministr zemědělství Robert Telus, kterého citovala Polská tisková agentura (PAP). (EURACTIV Network)


BERLÍN

Merkelová obdržela navzdory kritice nejvyšší německé státní vyznamenání. Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová obdržela v pondělí od německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera nejvyšší vyznamenání země, a sice Záslužný řád Spolkové republiky Německo.

Ne všichni si ovšem myslí, že zcela zaslouženě. Takové hlasy se ozývají i z její domovské strany – konzervativní CDU. Například podle místopředsedy CDU Carstena Linnemanna je nezpochybnitelné, že Merkelová dosáhla „velkých úspěchů, zejména mezinárodních“, má to ovšem své ale. „Také udělala chyby, dokonce i nehorázné,“ dodal Linnemann pro RTL. (Julia Dahm | EURACTIV.de)


HELSINKY

Vstup Finska do NATO rozdmýchal obchod s USA. Spojené státy americké se staly největším obchodním partnerem Finska, z první příčky tak sesadily tradiční Švédsko. Obchodní vztahy popohnal podle zprávy neziskové organizace Amcham Finland nedávný finský vstup do NATO. Myslí si to i americký velvyslanec ve Finsku Douglas T. Hickey.

„Členství bude nadále posilovat obchodní vztahy a vyhlídky jsou slibné (…) Investoři mají nyní Finsko za vhodné místo, kde vytvářet pracovní místa a vyvíjet technologie,“ řekl diplomat pro deník Helsingin Sanomat. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


STOCKHOLM

Ve Švédsku proběhne největší vojenské cvičení za posledních 30 let.  V očekávání předpokládaného vstupu do NATO Švédsko v pondělí zahájilo vojenské cvičení Aurora 23. Jde o největší cvičení za posledních 30 let, které bude simulovat útok cizí mocnosti. V následujících týdnech tak budou švédská armáda, námořnictvo, letectvo a aktivní záloha s pomocí vojáků z dalších 13 zemí nacvičovat, co by se dělo, kdyby byla jejich země napadena. (Charles Szumski | EURACTIV.com)


MADRID

Španělsko se už před zahájením předsednictví v Radě EU chová jako lídr, tvrdí ministr. Podle španělského ministra zahraničí José Manuela Albarese jeho země už nyní ukazuje svou vedoucí roli v komplexních otázkách, jako jsou například obnova ekonomiky po pandemii či energetická krize. Podle něj se tak děje v době, kdy je předsednictví „nutnější, než kdy jindy“. Španělsko převezme předsednickou štafetu od Švédska, a to v polovině roku 2024.

Podle Albarese se chce země ve svém půlročním vedení Rady EU zaměřit nejen na probíhající krize, ale i na vnější vztahy. V nedávném rozhovoru se totiž ministr nechal slyšet, že jednou z hlavních priorit španělského předsednictví bude vybudování politických a obchodních vztahů s Latinskou Amerikou, které by region s EU „navždy spojily“. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář