Agris.cz - agrární portál

Značku Regionální potravina má v Plzeňském kraji dalších devět výrobků

16. 5. 2023 | ČTK

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje získá letos dalších devět výrobků. Pro spotřebitele má být zárukou, že je v produktech nejméně 70 procent místních surovin. Do 14. ročníku soutěže se přihlásilo 126 výrobků od dosud nejvyššího počtu 39 malých a středních zpracovatelů a farmářů z kraje. ČTK to řekla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Eva Češpiva. Vítězové budou dekorováni na krajských dožínkách 9. září ve Vysoké Libyni na Plzeňsku.

"Nejsilněji zastoupenou kategorii v kraji Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládla Domažlická 12 z Městského pivovaru Domažlice," uvedla mluvčí. Podle krajské koordinátorky soutěže Heleny Hnojské z obecně prospěšné společnosti Úhlava z Klatov bylo letos mezi 39 výrobci hodně nových zájemců. Všichni měli výrobky na vysoké úrovni, řekla.

Poptávka po regionálních produktech podle Hnojské trvale roste. "Zaznamenali jsme zvýšený zájem o připravované aktivity nejen ze strany spotřebitelů, ale i výrobců, kteří se naučili se značkou pracovat a využívat ji v propagaci své činnosti," uvedla. Potvrzuje to také Tomáš Popp, organizátor plzeňských farmářských trhů. Trhovci, kteří prodávají i v Praze, uvádějí, že v Plzni mají vyšší tržby.

Kromě prestižní značky národní kvality získají vítězové publicitu v regionálním tisku, rádiu, sociálních sítích, televizních pořadech, časopisech a na významných akcích. Výrobce získá propagační materiály a také možnost účasti na 15 ochutnávkách v kraji. Může se jich účastnit sám, ale pokud na to nemá kapacitu nebo vybavení, zajistí mu to Úhlava, která od něj oceněné potraviny odkoupí.

Cestou podpory kvalitních místních potravin jde podle Češpivy celá EU. "Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních potravin důležitá. Vede k výraznému posílení poptávky spotřebitelů, a má tedy dopad na růst prodeje," uvedla.

Značku podle Hnojské už vnímají také zákazníci. Popularitu soutěže si vysvětluje déle než patnáctiletou spoluprací Úhlavy s potravináři a farmáři, které se snaží prezentovat. Úhlava se věnuje jejich vzdělávání a rozvoji regionu. Produkty propaguje také kraj. Výrobky mohou značku užívat čtyři roky, pak mohou soutěžit znovu. Teď ji používá 36 produktů z regionu, tedy plný počet každoročních vítězů.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:

 

 Kategorie:Výrobek a výrobce:
1.Masné výrobky tepelně opracované

Čendova klobása

Jan Jero

2.Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Žihelská svačinka

Jaroslav Procházka

3.Sýry včetně tvarohu

Čerstvý kozí sýr ořechový

MgA. Adam Březovský

4.Mléčné výrobky ostatní

Jarovský jogurt bílý

Jindřiška Jandečková

5.Pekařské výrobky včetně těstovin

Povidlová srdíčka

Lucie Fabišiková

6.Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Maková štafetka

Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy

7.Alkoholické a nealkoholické nápoje

Domažlická 12

Domažlické městské lesy

8.Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Jablečné chutney bez chilli

Šárka Líbenková

9.Ostatní

Med smíšený

Karel Toupal

zdroj: SZIF

Václav Prokš gcm


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 23:54