Agris.cz - agrární portál

Praha daruje potravinové bance mimořádnou dotaci 2,5 milionu Kč

18. 5. 2023 | ČTK

Pražský magistrát daruje potravinové bance pro Prahu a Středočeský kraj mimořádnou neinvestiční dotaci ve výši 2,5 milionu korun, což je o něco více, než kolik jí město poskytlo loni. Peníze jsou určeny na další provoz banky a pokrytí zvyšujících se nákladů a rovněž na rozšíření pomoci, o kterou vzrostl v uplynulých měsících mezi lidmi zájem. Vyplývá to z dokumentu schváleného pražskými radními. Potravinová banka ročně odbaví zhruba 3000 tun potravin, kdy se jedná o zboží z velkých obchodů určené k likvidaci, nicméně nezávadných.

"Potravinová banka je jednou z nejefektivnějších v republice a má nejnižší náklady na přímou pomoc. Ročně poskytne několik tisíc tun základních potravin, které se rozdělují prostřednictvím neziskových a charitativních organizací. Hlavní město tento projekt dlouhodobě podporuje a alespoň takto můžeme ulevit lidem v největší nouzi. Kromě sociální pomoci takto snižujeme plýtvání s potravinami," uvedla náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS).

Potravinové bance, mimo jiné i kvůli zvýšenému zájmu lidí, stouply náklady. Městem přidělenou částku tak využije zejména na pokrytí nákladů spojených s nájmy budov a energiemi. Na tyto náklady půjde 40 procent z přidělených peněz. Další peníze půjdou na mzdy a odvody, opravy a údržbu, pohonné hmoty a školení.

Ročně banka redistribuuje zhruba 3000 tun potravin s nákladem sedm Kč na jeden kilogram. Potravinová banka rovněž zpracovává čerstvé potraviny, které se jí nepovede redistribuovat, v komunitní kuchyni a vaří pro důchodce ve dvou azylových domech. Zároveň se zabývá také osvětovou činností proti plýtvání potravinami.


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:10