Agris.cz - agrární portál

Francouzští potravináři obnoví rozhovory o cenách s maloobchodem

18. 5. 2023 | ČTK

Francouzští potravináři znovuobnoví rozhovory o cenách svých výrobků s maloobchodem. S odkazem na ministra financí Bruna Le Mairea, který na snížení cen v obchodech předtím tlačil, o tom informují francouzská média. Ceny potravin ve Francii se v březnu meziročně zvýšily o 15,9 procenta. Vláda a představitelé potravinářského průmyslu požadují, aby maloobchodní prodejci promítli do cen zlevnění surovin na světových trzích.

"Pětasedmdesát největších výrobců spotřebního zboží se zavázalo, že do konce května obnoví jednání na základě objektivních údajů," uvedl předseda Národního sdružení potravinářského průmyslu (Ania) Jean-Philippe André. Těchto 75 výrobců reprezentuje podle deníku Le Figaro 80 procent trhu a stovky výrobků na pultech supermarketů.

Podle ministra Le Mairea "je to pro spotřebitele vynikající zpráva", která umožní "přerušit inflační spirálu". Konkrétně se spotřebitelé snížení cen dočkají "od léta nebo podzimu", zatímco pokud by se nejednalo, trvalo by to podle něj více měsíců.

Le Maire minulý týden pohrozil, že pokud potravinářský průmysl nepřistoupí na jednání o vysokých cenách, použije daňová opatření, aby získal zpět to, co označil za nepřiměřené zisky.

Někteří výrobci na začátku války na Ukrajině "rychle přenesli nárůst (cen obilí nebo energií), ale méně rychle přenesli nedávný pokles" některých cen, řekl v pondělí v televizi TF1 francouzský prezident Emmanuel Macron.


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:12