Agris.cz - agrární portál

Řetězec Tesco od července navýší mzdy provozním zaměstnancům a v distribuci

20. 5. 2023 | ČTK

Řetězec Tesco od 1. července navýší základní mzdy zaměstnancům na provozních pozicích přibližně o devět procent a v distribučním centru asi o osm procent. Zvýší také hodnotu stravenkového paušálu. Na změnách se zástupci Tesca dohodli s firemními odborovými organizacemi. Vyplývá to z tiskové zprávy Tesca, kterou má ČTK k dispozici. Průměrnou výši mezd firma nesdělila. Výdělky letos stouply i zaměstnancům dalších potravinových řetězců, jako je Lidl, Penny Market, Billa či Albert.

Průměrná mzda loni v Česku dosáhla 40.353 korun. V meziročním srovnání to bylo o 2450 korun víc, tedy o 6,5 procenta. Vzhledem k inflaci 15,1 procenta ale mzdy v průměru reálně klesly o 7,5 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Zaměstnanci Tesca mohou využít také patnáctiprocentní slevu na každý nákup, od ledna příštího roku pak dostanou ti, kteří jsou ve firmě šest a více let, den placeného volna navíc, stojí ve zprávě. "Jedná se o jednu z největších investic za poslední roky, díky které chceme pomoci našim kolegům s bezprecedentně rostoucími životními náklady," řekla generální ředitelka Tesco ČR Katarína Navrátilová.

V účetním roce končícím loni 28. února Tesco zaměstnávalo 7276 lidí, v předchozím období to bylo 7874 lidí. Mzdové náklady firmy činily zhruba 4,6 miliardy korun, meziročně byly přibližně o 74 milionů korun nižší, vyplývá z výroční zprávy Tesca.

Řetězec Billa od dubna zvýšil mzdy všem svým zaměstnancům v průměru o sedm procent. Na provozních pozicích nárůst činil přibližně 1900 korun měsíčně, například prodavači v základu pobírají 25.300 korun. V lednu minulého roku se platy zaměstnancům Billy zvýšily asi o desetinu, předloni přibližně o pět procent.

Lidl letos navýšil mzdy asistentům prodeje a komplementářům v logistických centrech průměrně o 5,6 procenta. Asistenti prodeje od března v základu pobírají 30.700 korun, v Praze pak 33.300 korun. Nástupní plat komplementáře v logistických centrech vzrostl na 39.467 korun. Lidl také od března zvýšil příspěvek na stravné z 55 korun na 100 korun, uvedla firma.

Platy pokladním v řetězci Penny od března vzrostly o zhruba 7,5 procenta na 28.000 korun měsíčně. O 7,5 procenta stouply mzdy i pracovníkům v logistice a v centrále společnosti. Platy vedoucím prodejen a jejich zástupcům od března stouply o 12,5 procenta. Penny zvýšilo i hodnotu stravenky na den na 100 korun, informovala už dříve firma.

V průměru o desetinu vyšší platy od března pobírají i zaměstnanci řetězce Albert. Přilepšili si pokladní, asistenti prodeje, skladníci, pekaři, pracovníci v ovoci a zelenině, manažeři prodejen a jejich zástupci, uvedl v únoru řetězec. Globus loni navýšil mzdy asi o osm procent. Letos bude firma případnou úpravu platů směřovat k červenci, kdy jí začíná nový finanční rok, řekla ČTK mluvčí Aneta Turnovská.

Svým zaměstnancům Kaufland loni zvýšil mzdy v průměru o sedm procent. Letos plánuje přidat pracovníkům v operativních oblastech, od září by měli pobírat o 3000 korun více. Od března se pak zaměstnancům s nárokem na stravenkový paušál zvýšil příspěvek zaměstnavatele ze 44 na 60 korun za jednu směnu, informovala firma.


Zdroj: ČTK, 20. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 19:56