Agris.cz - agrární portál

Inflaci si promítli do marží obchodníci, uvedl Zemědělský svaz ČR k šetření ÚOHS

24. 5. 2023 | ČTK

Zemědělský svaz ČR trvá na tom, že zdražení potravin způsobily hlavně obchodní řetězce. V dnešní tiskové zprávě k výsledkům šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) to uvedl předseda svazu Martin Pýcha. Podle něho o tom vypovídají reálná čísla například Českého statistického úřadu. Antimonopolní úřad dnes uvedl, že při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal odmítl, že by za zdražování potravin byli zemědělci. Podle Potravinářské komory ceny potravin stouply jednoznačně kvůli růstu nákladů a měly by se postupně stabilizovat, uvedla mluvčí komory Helena Kavanová.

ÚOHS se ve svém šetření tvorbou cen u mléka, másla, vajec, mouky a kuřecího masa začal zabývat z vlastního rozhodnutí poté, co ceny potravin loni na podzim začaly rychle růst. Oslovil jako součást zjišťování více než 200 firem ze všech částí řetězce a přes 14 oborových svazů. Podle prezentovaných závěrů je u všech pěti komodit nejvyšší marže ve výrobně obchodním řetězci na straně prvovýrobců. Rostoucí ceny vstupů, tedy například energií nebo dopravy, ale do vlastní marže promítly všechny části řetězce.

Pýcha uvedl, že ho výsledky šetření nepřekvapují. Ocenil, že se úřad zabýval otázkou, zda mohou zemědělci ovlivňovat ceny v obchodech. "Potvrdil, že je trh zemědělských podniků natolik rozdrobený, že žádný podnik nemá takovou tržní sílu, jakou mají obchodní řetězce. Pravdou je, že 20 největších zemědělských podniků obhospodařuje pouze 12 procent půdy. Pro srovnání - deset největších obchodních řetězců kontroluje 75 procent tuzemského maloobchodu," dodal s tím, že ceny, které platí odběratelé zemědělcům, tvoří 20 až 30 procent ceny na pultech obchodů.

Doležal sice věří, že výsledky šetření odpovídají skutečnosti a na první pohled tedy přičítají růst cen potravin všem součástem dodavatelského řetězce. "Nicméně ve skutečnosti to tak vůbec nemusí být, protože postrádáme informace o vztahu mezi výší nákladů vůči ceně konkrétní komodity a výši obchodní přirážky, přestože se těmito otázkami Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podle našich informací také zabýval," doplnil.

Doležal také odmítl dnešní kritiku prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy, podle kterého na ekonomické situaci v ČR vydělávaly hlavně velké zemědělské skupiny. "Odmítáme, že by čeští zemědělci zdražovali lidem potraviny," dodal.

Stejně jako Doležal i mluvčí Potravinářské komory odmítla, že by za růst cen potravin mohly zpracovatelské firmy. "Rovněž vítáme, že se potvrdilo, že žádný potravinářský subjekt nemá v Česku ve sledovaných oblastech dominantní postavení a projevuje se i vysoká konkurence ze zahraničí," uvedla. Podle komory lze očekávat, že ceny se budou stabilizovat a pozvolna klesat s tím, jak se do obchodů začne dostávat v letním období tuzemské ovoce, zeleniny nebo brambory. V tomto období také dochází každoročně k poklesu cen mléka a mléčných výrobků, dodala.

zaz mha


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:40