https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-do-konce-mesice-prihlasit-stromy-do-ankety-strom-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou do konce měsíce přihlásit stromy do ankety Strom roku

25.5.2023 17:34 | PRAHA (ČTK)
Mezi uchazeči o titul Strom roku zatím převládají duby a lípy. "Přihlášená je však také sekvoje nebo jasan, který zázrakem přežil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku," uvedla koordinátorka ankety Kateřina Bolečková. Ilustrační foto
Mezi uchazeči o titul Strom roku zatím převládají duby a lípy. "Přihlášená je však také sekvoje nebo jasan, který zázrakem přežil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku," uvedla koordinátorka ankety Kateřina Bolečková. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Do konce května mohou lidé nominovat své oblíbené stromy do 22. ročníku ankety Strom roku. Porota vybere z návrhů deset finalistů, o vítězi rozhodne veřejnost hlasováním. Rozhodující pro postup do finále je nejen vzhled stromu, ale také silný příběh, uvedla pořádající Nadace Partnerství. Vítězný strom získá poukaz na arboristické ošetření a postoupí do mezinárodní soutěže Evropský strom roku.
 

Mezi uchazeči o titul Strom roku zatím převládají duby a lípy. "Přihlášená je však také sekvoje nebo jasan, který zázrakem přežil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku," uvedla koordinátorka ankety Kateřina Bolečková.

Přihlásit strom svého srdce může kdokoliv. Stačí vyplnit formulář na webu www.stromroku.cz. Možnost nominace skončí o půlnoci 31. května. Desítku finalistů vyberou porotci začátkem června a od 24. července do 8. října bude o vítězi hlasovat veřejnost. Výsledky pořadatelé vyhlásí 24. října v brněnské Hvězdárně a planetáriu.

Porotci kromě deseti finalistů vyberou i stromy, kterým udělí čestný titul Strom hrdina. Jedná se o symbolické ocenění stromům, které přežívají v nepříznivých podmínkách, ohrožuje je kácení, vandalismus nebo jiná lidská činnost.

V loňském ročníku ankety, ve kterém hlasovalo přibližně 6500 lidí, zvítězila třísetletá hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku, která roste poblíž bývalé uranové šachty. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončil javor babyka z Ústí nad Orlicí, na třetím takzvaná sousedská hruška z Kralic nad Oslavou na Třebíčsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist