Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 25.5.2023

26. 5. 2023 | Agris

Na polích a pastvinách vyrostou duby, habry a lípy. Zcela nové opatření Agrolesnictví podpoří výsadbu stromů na zemědělské půdě

Ministerstvo zemědělství (MZe) připravilo nové opatření Agrolesnictví. Zemědělci budou moci získat podporu na pěstování dřevin, pokud na stejném pozemku budou zároveň růst zemědělské plodiny nebo se tam budou pást hospodářská zvířata. Do roku 2027 je na dotaci připraveno více než 127 milionů korun. Materiál MZe schválila vláda.

Z ruiny je statek roku. Čerstvé maso prodává i z automatů

Scénář úspěchu rodinné farmy Basařových je učebnicový. Kolektivizace, vrácení statku v dezolátním stavu a desetiletí dřiny. Tu se podařilo dotáhnout až k titulu Farma roku ASZ.

Zelená dohoda musí být pro zemědělce realistická a udržitelná

Zelená dohoda by nám měla poskytnout nadějné perspektivy do budoucna. Místo toho hrozí, že jen vyostří situaci ve venkovských komunitách a v jejich vztahu k EU a evropským cílům v oblasti klimatu a biologické rozmanitosti, píší v komentáři lidovečtí europoslanci.

Unie výrobců: V Česku se ročně nelegálně vyrobí šest milionů litrů lihovin

V Česku se za rok nelegálně vyrobí a spotřebuje šest milionů litrů lihovin, což je zhruba stejný objem jako je celá domácí produkce. V tiskové zprávě to uvedla Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL), která sdružuje největší výrobce lihovin v ČR.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 26. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:26