Agris.cz - agrární portál

Počet malých obchodů s potravinami loni v Česku klesl o 166 na 11.829

30. 5. 2023 | ČTK

Počet malých obchodů s potravinami, tedy těch o rozloze do 400 metrů čtverečních, loni v Česku meziročně klesl o 166 na 11.829. Nejvíce jich ubylo ve středních Čechách a na severní Moravě. Z celkového počtu nebylo 160 prodejen součástí žádné obchodní sítě, šest jich pak připadlo na řetězce, jako je například CBA, BALA nebo COOP. Předloni naopak meziročně 82 malých obchodů s potravinami přibylo. S odkazem na data agentury NielsenIQ o tom ČTK v tiskové zprávě informovala Asociace českého tradičního obchodu (AČTO).

"Rok 2022 se vyznačoval ekonomickou nestabilitou a obavou z rostoucí inflace. Rostoucí ceny energií působily obavy nejen domácnostem ale i obchodníkům, zejména těm menším. Zatímco velké prodejní formáty, hypermarkety, supermarkety a diskonty, posilovaly svoji pozici, nezávislé prodejny do rozlohy 400 metrů čtverečních ve velkém množství zavíraly své pobočky," uvedl konzultant agentury NielsenIQ Daniel Plecháč. V roce 2017 malých obchodů s potravinami bylo 13.758, stojí ve zprávě.

Malé prodejny s potravinami podle předsedy AČTO Pavla Březiny ubývají především na venkově. Pro to, aby přilákala nové zákazníky, se například síť COOP snaží nabízet různé finanční služby, jako je například výběr hotovosti na pokladnách, zřizuje v prostorách obchodu kavárny nebo otevírá automatické prodejny, první nedávno například v obci Bujanov na jihu Čech, stojí ve zprávě.

Provozovat obchod na venkově už podle Březiny často nechce ani vietnamská komunita. Obce se proto snaží lokální prodejny podpořit. "Obce například často obchodníkům nabízejí prostory jen za symbolické nájemné, kraje mají pro tento účel dotační tituly a stejně k tomu v rámci programu Obchůdek 2021+ přistupuje i stát prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu," řekl Březina.

Dotační titul Obchůdek 2021+ má pomoci malým provozovatelům v obcích do 1000 obyvatel, respektive do 3000, kdy v jednotlivých částech obce nežije více než 1000 lidí. Vyjma Prahy budou moci kraje získat čtyři miliony korun, na jeden obchod pak může připadnout příspěvek ve výši až 130.000 korun. V první výzvě podporu obdrželo 428 prodejen, v případě té druhé, která se uzavírá ke konci června, by číslo mělo být vyšší, vyplývá ze zprávy.

"Pevně věřím, že program skutečně bude pokračovat i do budoucna a to přes složitou situaci státního rozpočtu," dodal Březina. Podporu je možné od ministerstva průmyslu a obchodu získat také na provoz automatických prodejen, právě v nich Březina vidí budoucnost venkovských obchodů s potravinami, řekl.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:58