Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 30.5. 2023

31. 5. 2023 | Agris

Počet malých obchodů s potravinami loni v Česku klesl o 166 na 11.829

Počet malých obchodů s potravinami, tedy těch o rozloze do 400 metrů čtverečních, loni v Česku meziročně klesl o 166 na 11.829. Nejvíce jich ubylo ve středních Čechách a na severní Moravě. Z celkového počtu nebylo 160 prodejen součástí žádné obchodní sítě, šest jich pak připadlo na řetězce, jako je například CBA, BALA nebo COOP.

Agrární komora odmítá vyšší daň z nemovitosti, týká se i zemědělské půdy

Agrární komora ČR v připomínkách k vládnímu balíčku na konsolidaci veřejných financí nesouhlasí se zvýšením daně z nemovitosti, což týká i zemědělské půdy. Prezident komory Jan Doležal ČTK řekl, že běžnou praxí je zvyšovat pachtovní smlouvy o daň, a změna by tedy vedla pro farmáře ke zvýšení nákladů na jejich produkci.

Česko opět válčí se suchem. Situace je nejhorší na západě, varuje klimatolog

S přibývajícími teplotami začalo Česko opět bojovat se suchem. Kvůli nedostatku vláhy vydali meteorologové výstrahu před vznikem požárů. Situace je nejhorší na západní polovině území, jižní Morava je na tom oproti obvyklým hodnotám relativně dobře, řekl pro Rádio Impuls klimatolog Miroslav Trnka.

Ministerstvo zdravotnictví i MMR chtějí nižší DPH na rostlinné mléko

Ministerstvo zdravotnictví i ministerstvo pro místní rozvoj požadují, aby rostlinné alternativy mléka spadaly v budoucnu do nižší, 12procentní sazby daně z přidané hodnoty. Ministerstva to uvedla mezi svými připomínkami k vládnímu návrhu konsolidace veřejných financí a obě svoji připomínku označila za zásadní.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 31. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:40